.
«ProZorro.Продажі» запускает аукционы аренды земли.

«ProZorro.Продажі» запускает аукционы аренды земли.

mlp / 21.11.2018

Державне підприємство “ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ” розпочинає пілотний проект з Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру, повідомила 21 листопада прес-служба Держгеокадастру.

Під час брифінгу перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов розповів, що в рамках проекту в системі ProZorro.Продажі з’являться лоти у вигляді прав на оренду земельних ділянок.
«ProZorro.Продажі починала з активів банків-банкрутів, а зараз продається і здається в оренду комунальне майно, права на розміщення реклами - ще й мала приватизація. Тому до запуску аукціонів з оренди землі ми підійшли з успішним досвідом за плечима», - зазначив Максим Нефьодов.
Перші лоти з оренди землі з'являться в ProZorro.Продажі в листопаді. А згодом і відбудуться перші прозорі аукціони.

Підготовка до запуску аукціонів з оренди землі тривала декілька місяців.
«Ми проаналізували Кодекс законів про землю і з’ясували, що, на жаль, швидко змінити процедуру земельного аукціону не вдасться, - розповів в.о. директора ДП “ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ” Олексій Соболев. - Тому ми вирішили піти складним, проте абсолютно правовим шляхом: розробляти процедуру відповідно до закону, буква в букву. Крім того, сам пілотний проект щодо оренди землі був закріплений через зміни у відповідну постанову Кабінету Міністрів №688. Таким чином, ми забезпечили міцне правове підґрунтя для прозорих аукціонів. Адже ми не можемо ризикувати довірою і дозволити собі ставити під сумнів легітимність оренди земельних ділянок».

Сьогодні команда вже завершила розробку мінімально життєздатного продукту (minimum viable product, MVP). «Але це - тільки перший етап роботи з земельними аукціонами. Продовжується тестування майданчиків, заведення перших лотів, запуск і підтримка перших справжніх аукціонів. Це величезний блок ІТ-робіт. Саме для цього ми підписали Меморандум з TAPAS. Підтримка партнерів дозволить нам запустити модуль аукціонів і провести перші успішні торги вже в грудні. До речі, це буде вже третім модулем аукціону, доступним у нашій системі. Прозорро.Продажі стає справжнім он-лайн двигуном для аукціонів на будь-який смак», - каже Соболев.

Директор проекту міжнародної технічної допомоги USAID/UK Aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» Петро Матіяшек зазначив: «Сучасна система електронного аукціону забезпечує проведення торгів на конкурентних засадах та є ефективним інструментом у боротьбі з корупцією».

«Ми нарешті позбавляємось обмежень територіального принципу, який передбачає фізичну присутність покупця на місці проведення аукціону і є суттєвим обмежуючим фактором інтенсифікації торгів», - М. Мартинюк.

Порядок продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) на конкурентних засадах у формі аукціону встановлений главою 21 Земельного кодексу України. Порядок реалізації пілотного проекту з проведення електронних земельних торгів було затверджено постановою КМУ від 21 червня 2017 року №688. У червні 2018 року Кабінет Міністрів затвердив зміни до постанови №688, які дозволили проводити електронні земельні торги на платформі ProZorro.Продажі.

| | | | - | | | | | |