.
Николаевский ЦПАУ готов зарегистрировать земельный участок в Госгеокадстре.

Николаевский ЦПАУ готов зарегистрировать земельный участок в Госгеокадстре.

mlp / 16.03.2018

Замовлення витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку - найбільш масова серед адміністративних послуг.

Часто є актуальною проблема для власників, які мають на руках державний акт про право власності на земельну ділянку та, при цьому, не внесені до Національної кадастрової системи. Отже, власник земельної ділянки, маючи на руках державний акт, подає за місцезнаходженням земельної ділянки пакет документів з метою внесення до кадастру інформації про земельну ділянку. На підтвердження внесеної інформації, замовнику видається витяг про реєстрацію земельної ділянки в кадастрі.

У випадку старого держакту, після отримання витягу з кадастру про реєстрацію земельної ділянки, необхідно додатково звернутись з метою реєстрації права (власності, оренди) на земельну ділянку. Тільки після всіх вказаних вище дій земельну ділянку можливо буде продати, обміняти, подарувати тощо.

Другий випадок, коли витяг з кадастру потрібен для проведення будь-яких операцій із земельною ділянкою (купівля-продаж, дарування, обмін тощо). Як правило, про необхідність отримання такого витягу ми дізнаємося від нотаріуса, коли маємо намір укласти та посвідчити нотаріально будь-яку угоду щодо земельної ділянки. Такий витяг з кадастру, крім відомостей про реєстрацію земельної ділянки, містить також дані нормативно-грошової оцінки та дані щодо обмежень у використанні земельної ділянки. Раніше такі відомості нотаріусу необхідно було надати в формі окремих довідок. Зараз вся інформація про земельну ділянку міститься в одному документі – це витяг з кадастру.

Витяг з кадастру – документ, необхідний для вчинення операцій з землею (купівля-продаж, дарування, оренда тощо). Щоб оформити замовлення треба лише обрати потрібну земельну ділянку, заповнити запит та оплатити послугу.
Це документ, що підтверджує внесення даних земельної ділянки до Державного земельного кадастру, а також одна з форм надання відомостей про земельну ділянку.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про Державний земельний кадастр» витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку може бути виданий будь-яким Державним кадастровим реєстратором, адміністратором центру надання адміністративних послуг у порядку, встановленому Законом України «Про адміністративні послуги», уповноваженою посадовою особою виконавчого органу місцевого самоврядування.

Станом на сьогодні, за попередньо проведеним організаційним та технічним забезпеченням адміністративної послуги, департаментом з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради, визначено можливість здійснення повноважень щодо надання відомостей з Державного земельного кадастру працівниками департаменту.

Згідно п. 44 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 № 868 для проведення державної реєстрацiї права власностi на земельну дiлянку (державної або комунальної власності) заявник має подати витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.
Також, відповідно до п. 2 ст. 38 Закону України «Про Державний земельний кадастр» отримання витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку є обов'язковим при вчиненні правочинів щодо земельної ділянки (купівля-продаж, дарування, обмін, оренда, спадкування, тощо).
Слід зазначити, що згідно п. 3 ст. 38 Закону України «Про Державний земельний кадастр» відомості Державного земельного кадастру надаються на платній основі, крім випадків, визначених цим Законом.

За надання відомостей справляється адміністративний збір, а саме: за витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку - 0,05 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та становить 88,10 грн. (станом на 01.01.2018).

Враховуючи тенденцію щодо законодавчого ускладнення процедури оформлення земельних ділянок в Україні, радимо не відкладати питання реєстрації ділянки в кадастрі.

Інформація департаменту надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради, керівник - Дмитро Лазарєв.

| | | | - | | | | | |