.
Система электронных торгов арестованным имуществом (СЭТАИ) и государственные реестры, администратором которых является Министерство юстиции, имеют достаточный уровень защиты против вмешательств извне.

Система электронных торгов арестованным имуществом (СЭТАИ) и государственные реестры, администратором которых является Министерство юстиции, имеют достаточный уровень защиты против вмешательств извне.

mlp / 30.06.2017

Про це 30 червня заявили учасники прес-конференції “СЕТАМ та Державна виконавча служба: підсумки роботи, протидія корупції та кіберзлочинності”.

“Не зважаючи на вірусну атаку на державні структури, державні та приватні підприємства, робота СЕТАМ ні в якому разі не постраждала. Хоча ми змушені були перенести торги через збої у деяких банках. Через ці збої особи, які прагнули взяти участь у сьогоднішніх торгах, не змогли сплатити гарантійний внесок, тому сьогоднішні торги були перенесені на наступний тиждень”, - зазначив генеральний директор ДП “СЕТАМ” Віктор Вишньов.

Він також зауважив, що останнім часом у пресі з’явилися публікації, які стосуються хакерської атаки, яка була здійснена на СЕТАМ на початку року. “Це також була спроба втрутитися в систему, яка завершилася невдачею для кіберзлочинців. Наші спеціалісти миттєво зафіксували спроби злому та повідомили про це департамент кіберполіції МВС. Було проведено низку обшуків, тривають слідчі дії. Ми сподіваємося, що вже найближчим часом особи, які пов’язані з намаганням втрутитися в роботу СЕТАМ понесуть покарання”, - сказав керівник ДП.

При цьому він зауважив, що робота з удосконалення системи захисту системи електронних торгів не припиняється. “Ми постійно намагаємося модернізувати систему, щоб комфортно було і учасникам торгів, і замовникам. Нещодавно ми підписали меморандум з американською компанією BitFury для запровадження технології блокчейн, яка технічно унеможливить будь-які спроби втручання в систему”, - заявив він.

За його словами, робота СЕТАМ проводиться при активній співпраці з органами Державної виконавчої служби, які є основним замовником послуг з проведення торгів. Реформа, яка триває в ДВС, вже дає суттєві плоди. “Так за час роботи ДП “СЕТАМ” вже було реалізовано більше 18 тисяч лотів на суму понад 2,8 млрд грн. Якщо порівнювати з тим як працювала система до електронних торгів, то нині більшість лотів продається з перших торгів. Ефективність продажу вища за загальносвітовий рівень, адже зростання ціни реалізації становить понад 10%”, - поінформував присутніх Віктор Вишньов.

За словами заступника Міністра юстиції Сергія Шкляра, вірус, який лютував останніми днями, не влинув на роботу реєстрів Міністерства юстиції. Всі вони працюють у штатному режимі, що говорить про високий рівень захисту баз даних Мін’юсту.
Водночас він наголосив, що часто резонансні виконавчі провадження можуть використовуватися опонентами, учасниками виконавчого провадження чи іншими силами для створення негативної думки про роботу ДВС.

Зокрема, на виконанні в Державній виконавчій службі є багато виконавчих проваджень відносно російських компаній, або компаній з російським капіталом. “Нещодавно ми інформували про виконання рішення відносно Газпрому, за яким ми вже стягнули на користь держави майже 80 млн. грн. з 179 млрд. грн. Крім того, на виконанні низка інших виконавчих проваджень, які стосуються таких підприємств Луганське енергетичне об’єднання, Львівські автобусні заводи, Альфабанк, ВТБ, Сбєрбанк та багатьох інших. Про всі гучні виконавчі провадження ми й надалі інформуватимемо громадськість. Однак просимо висвітлювати ці справи максимально об’єктивно”, - наголосив Сергій Шкляр.

Народний депутат Ігор Алексеєв у свою чергу зазначив, що останнім часом почалася активна дискредитаційна кампанія проти Міністерства юстиції, який окрім виконання рішень займається супроводженням судових позовів, де стороною є країна агресор. “Ця кампанія не випадково з’явилася, особливо в умовах гібридної війни. Ми бачимо, що йде використання і хакерських атак, і засобів масової інформації, і новітніх електронних ресурсів нині стає буденністю. У зв’язку з цим народні депутати не виключають, що наступним кроком може бути, в тому числі, фізичний тиск проти державних виконавців, які працюють зі стягненнями з російських компаній. У зв’язку з цим народними депутатами ініційоване звернення до Служби безпеки України та інших правоохоронних органів щодо гарантування безпеки цих осіб, а також гарантування безперебійного і ефективного виконання судових рішень”, - заявив Ігор Алексеєв.

| | | | - | | | | | |