.
Держгеокадастр роз’яснив застосування коефіцієнтів при розрахунку нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Держгеокадастр роз’яснив застосування коефіцієнтів при розрахунку нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

mlp / 22.04.2017

У зв’язку з численними зверненнями органів місцевого самоврядування Асоціація міст України звернулася до Мінагрополітики із запитом про правомірність при розрахунку нормативної грошової оцінки окремої земельної ділянки застосовувати коефіцієнти, що зазначені у відповідній технічній документації, затвердженій до 01.01.2017 року.

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.11.2016 року № 489 затверджено Порядок нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, який застосовується з 01.01.2017 року.
Зокрема, цим Порядком встановлені нові значення коефіцієнта, який характеризує функціональне використання земельної ділянки, а також особливості його застосування. Такий коефіцієнт застосовується при розрахунку нормативної грошової оцінки земельної ділянки при видачі витягу з технічної документації.

В той же час, технічна документація з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту, що затверджувалася сільськими, селищними, міськими радами до 01.01.2017 року, містить положення про інші значення коефіцієнту, який враховує функціональне використання земельної ділянки.

У листі Держгеокадастру роз’яснюється, що коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки, встановлюється на підставі Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23 липня 2010 року №548. Коефіцієнт функціонального використання земельних ділянок, інформація про які не внесена до відомостей Державного земельного кадастру, застосовується із значенням 2,0.

Нагадаємо, що питання нормативної грошової оцінки земель населених пунктів було порушено під час робочої наради Прем’єр-міністр України Володимира Гройсмана з членами Правління Асоціації міст України 21 березня.
За підсумками наради та з метою вирішення актуальних питань місцевого самоврядування Прем’єр-міністр підписав Доручення центральним та місцевим органам виконавчої влади. Зокрема, він доручив вивчити ситуацію, що склалася із застосуванням застосування деяких положень Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженого наказом Мінагрополітики від 25.11.2016 року № 489, що призводять до зменшення платежів до місцевих бюджетів та вжити відповідних заходів.

Источник: пресс-служба АГУ.

| | | | - | | | | | |