.
Земли обороны забирают до сих пор, но в Министерстве обороны не в восторге от активизации правоохранителей.

Земли обороны забирают до сих пор, но в Министерстве обороны не в восторге от активизации правоохранителей.

mlp / 16.10.2016

Об этом рассказал интернет-изданию «Резонанс» первый заместитель военного прокурора Южного региона Украины Петр Вознюк.

Петро Візнюк: Збереження майна і земель Міністерства оборони України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України та інших формувань, а також підприємств оборонно-промислового комплексу - це один з пріоритетних напрямків нашої діяльності, як і забезпечення обороноздатності та боєготовності військ. І у нас чимало випадків, особливо у Білгород-Дністровському районі і загалом у Одеський області, де ми повернули ці землі державі.
2016 року військовими прокурорами гарнізонів та апаратом прокуратури Південного регіону у сфері земельних відносин до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 49 кримінальних правопорушень, а також до суду спрямовано 284 позови щодо земель оборони, загальною площею 2 759,79 га. Цього року оборонному відомству реально повернуто 2 439 га вартістю понад 61,7 млн. грн.

«Резонанс»: А для чого взагалі військовому відомству потрібні землі?

Петро Візнюк: На початок незалежної України чисельність Збройних сил нараховувала біля 900 тисяч. В кожному обласному центрі були дивізії, полки і для навчань у кожному регіоні був свій полігон. З 1991 року армію почали скорочувати і з майже мільйонної зробили 150-тисячну. Безумовно, вивільнились і військові містечка, землі. Але на державному рівні не було рішення: що ж із тими землями робити. Поки поруч були військові частини, їх охороняли силами військ. Але охороняти величезну територію одним-двома військовослужбовцями - складне завдання. Тому поступово будівлі, споруди і на полігонах, і на аеродромах - були розібрані місцевими комерсантами та населенням. Землі оборони почали використовувати не за цільовим призначенням. І підприємці, і місцева влада. За підрахунками експертів, у нашому регіоні не за призначенням використовується біля 25-30 тис га земель оборони, насамперед військові полігони та вивільнені військові містечка в Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській та інших областях.
Щороку прокуратура ініціює у судах скасування незаконних рішень органів місцевого самоврядування та відновлює порушені права держави. Проте подібні випадки і досі мають місце.
Болюче питання – об’єктивний облік і інвентаризація земель оборони, які досі на належному рівні не проведено. У деяких випадках взагалі відсутні правові документи на землю. Є лише рішення, датовані 50-60 рр. минулого століття, що таку-то землю передано військовому відомству. Але кадастрових номерів немає, державних актів на землю немає, меж - не відміряно. І захищати інтереси держави в судах - дуже складно ...
Відповідно до облікових даних Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України у зоні відповідальності прокуратури Південного регіону перебуває 511 земельних ділянок Міністерства оборони України, загальною площею 145 494,2 га. При цьому між обліковими даними за формою № 405 Головного КЕУ ЗСУ та даними Держгеокадастру (Держземагенції) маються розбіжності на загальну площу 47,3 тис га.
Ми звернулись до Міноборони, аби вони визначили наявну потребу в утриманні територій та їхню придатність для подальшого використання ЗСУ. Нині збільшується чисельність військовослужбовців, утворюються нові військові частини. І міністр разом з начальником Генерального штабу мають визначити: де будуть дислоковані військові частини, який обсяг земель їм потрібен для виконання завдань, бойових навчань. Щодо утримання і використання зайвої площі землі, яка не буде використовуватися за цільовим призначенням для потреб оборони, необхідно прийняти рішення - передати місцевій владі або дозволяти використовувати фізичним юридичним особам у господарських цілях (вирощувати сільськогосподарські культури) на законних підставах. Підкреслюю, на цих землях можуть успішно займатись і сільгоспвиробництвом за погодженням з органами місцевої влади, але виключно у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів. Це вимоги статті 4 Закону України “Про використання земель оборони”. І МОУ має отримати за це грошову компенсацію.
Було б доцільно на законодавчому рівні затвердити порядок передачі земель оборони та форму укладення безпосередніми землекористувачами договорів про спільну діяльність на прозорих конкурсних засадах. А також погодження таких договорів із Міністерством оборони України.
Враховуючи, що десятки тисяч військовослужбовців в Україні не мають житла (лише в Одеському гарнізоні понад 3,3 тисяч осіб перебувають на квартирному обліку), ці кошти можна було б використати для будівництва житла та соціального захисту військовослужбовців.
До речі, порушення законодавства є і під час спільної діяльності з будівництва житла. Так, у вересні 2016 військовою прокуратурою Одеського гарнізону до ЄРДР внесено відомості про службове зловживання представників Південного оперативного командування і Головного управління розквартирування військ та капітального будівництва ЗСУ. Кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 364 КК України. Йдеться про будівництво у місті Одесі по вул. Фонтанська дорога, де Південне КЕУ уклало договір про будівництво житла в порядку пайової участі із ТОВ «Обрій». Вважаємо, що державою недоотримано 1652 кв.м. житла для військовослужбовців вартістю 14,6 млн. грн. Таких випадків є десятки.

«Резонанс»: Повертаючись до теми земель оборони, які найпоширеніші порушення у цій сфері?

Петро Візнюк: Використання військовими частинами та формуваннями земельних ділянок без оформлення речових прав (отримання державних актів на право користування землею, державної реєстрації прав на землю) або за державними актами старого зразку; протиправна зміна цільового призначенню; незаконне вилучення земель оборони органами державної влади та місцевого самоврядування, незаконне відчуження або передача в оренду за удаваними правочинами, самовільне захоплення тощо.
Наприклад, Тарутинський полігон на Одещині. Ще 2008 року райдержадміністрація забрала понад 28 тис га землі - фактично весь полігон. Уклали договори оренди із фермерськими господарствами, і на землях оборони наразі вирощують зерно, соняшник, пшеницю та інші сільськогосподарські культури. Комерсанти збагачуються, а армія від того нічого не отримує. Ми це розпорядження РДА оскаржуємо і вже доходимо Верховного суду.
Виявлено і факт самовільного захоплення вже цього року селянським фермерським господарством «К» трьох земельних ділянок згаданого полігону колишнього військового містечка № 11 - площею 241 га і вартістю 6,7 млн. грн. Аналогічним чином службові особи СФГ «К» заволоділи і земельною ділянкою площею 1000 га. За наведеними фактами у серпні 2016 військова прокуратура Білгород-Дністровського гарнізону розпочала кримінальні провадження за ч. 1 ст. 197-1 Кримінального Кодексу України.

«Резонанс»: У Південному регіоні, а саме у Миколаївській області знаходиться і скандальновідомий Широколанівський полігон...

Петро Візнюк: Це класичний приклад службових зловживань. За наявною інформацією, командир військової частини А1890 полковник Микула зареєстрував на свою доньку і зятя сільськогосподарську фірму ПП «Д.І.М.». У квітні 2014 року він уклав із ними договір про спільну обробку 477 га земель 235 загальновійськового полігону «Широколанівський». Цього року у березні, попри реальний конфлікт інтересів, Микула підписав від імені військової частини А1890 ще й додаткову угоду, збільшивши площу переданих у користування приватному підприємству земель оборони до 617,31 га. І не забув забезпечити найсприятливіші умови для родинного бізнесу, зокрема, плату за користування землями оборони вдвічі меншу за ринкову (711 грн. замість 1,5–1,8 тис грн). З метою притягнення Микули І.М. до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 172-7 КУпАП, прокуратурою регіону матеріали щодо вказаного факту 14.08.2016 направлено до Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, як спеціально уповноваженого органу у сфері запобігання корупції.
Проведена у серпні 2016-ого ревізія виявила прострочену дебіторську заборгованість ПП «Д.І.М.» перед військовою частиною на суму майже півмільйона грн. (наразі погашено). І факти умисного ухилення від сплати земельного податку через службове підроблення. Так, 2011-2014 рр. бюджет недоотримав земельний податок у 114 тис. грн. за використання у сільськогосподарських цілях земель полігону та податок із отриманого прибутку на суму 1,4 млн. грн. від спільної діяльності в/ч А1890 з ТОВ «СВГП «СОЛОХА», СФГ «Волощакевич», ФГ «Алеся», ПП «Д.І.М.» та ТОВ АФ «Трихатське-Агро». Для ухилення від податкових сплат у офіційні документи – декларації про плату за землю та податкові звіти про використання коштів неприбутковими установами та організаціями – вносились неправдиві відомості про нібито формування 100 % пільги на сплату земельного податку та податку на прибуток. За цим фактом 7 вересня апаратом військової прокуратури Південного регіону України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 та ч. 2 ст. 366 ККУ.

«Резонанс»: У військовому відомстві підтримують активізацію роботи прокуратури?

Петро Візнюк: Складне питання … Навіть судячи з того, як Міністерство оборони захищає згаданого командира Широколанівського полігону. Я мав зустріч із Міністром та його заступником Павловським. Щодо Микули є чотири кримінальних провадження і адмінпротокол про корупційне правопорушення. Проте він і далі на посаді. У нього на початку року солдати з 53-ої бригади бовтались по горло у болоті та грязі, але йому не до того - він разом із родиною фермерством опікується. Ми підрахували, що на землях оборони військова частина А1890 недоотримує на рік до 20-25 млн. грн. На ці кошти можна забезпечити нормальні умови для проживання військовослужбовців, побудувати учбові поля, багато іншого.
Не завжди ми відчуваємо у оборонному відомстві бажання знати об’єктивний стан справ. Особливо у квартирно-експлуатаційний службі. Землі оборони - це потужна корупційна складова і прихована форма збагачення командирів військових частин. Іноді у захопленні земель оборони та їх незаконній забудові задіяні безпосередньо посадовці квартирно-експлуатаційних підрозділів та державних підприємств. Зокрема, начальник Котовського КЕУ за дев’ять років надав близько 50 дозволів на землю під будівництво приватних гаражів в межах території військового містечка № 1 (вул. Армійська м. Подільськ Одеської області). Громадяни навіть встигли оформити права приватної власності за відсутності будь-яких прав на ці земельні ділянки. Службові особи ДП МОУ «ОЗБМ» у 2013-2016 рр. уклали з ТОВ «Квадро» та ТОВ «Айсал» договори зберігання нерухомого майна військового містечка № 283. На їх підставі суб’єкти господарювання самовільно здійснили навіть капітальне будівництво.
Іноді бачимо - посеред полігону з’явився новий населений пункт. А нам пояснюють: «Тут колись командир частини передав землі до військового радгоспу, радгосп розвалився, землі розпаювали, а серед полігону зараз 20 будинків і там люди живуть».
Окремої уваги заслуговує забруднення земель оборони різноманітними відходами.
Як і реєстрації прав власності на земельні ділянки у межах прикордонної смуги Одеської області. Це безпосередньо стосується обороноздатності України на кордоні з Придністров’єм. Тому проблема потребує вирішення на загальнодержавному та міжнародному рівнях.

По материалам resonance.in.

14 октября президент П. Порошенко сказал украинскому народу: « В следующем году годовой военный бюджет составит 64 миллиарда гривен. И мы используем его максимально эффективно, и день за днем будем укреплять обороноспособность страны».

| | | | - | | | | | |