.
Совещание с топ-менеджерами крупнейших 40 банков в Национальном банке Украины.

Совещание с топ-менеджерами крупнейших 40 банков в Национальном банке Украины.

mlp / 31.05.2016

Как сообщил пресс-центр НБУ, 30 мая его провела глава Нацбанка Валерия Гонтарева, при участии ее заместителей В. Рашкована, Е. Рожковой и Д. Сологуба.

Валерія Гонтарева розповіла про візит місії Міжнародного валютного фонду на чолі з Роном ван Руденом, який відбувся 10 – 18 травня. «Ми виконали всі умови програми розширеного кредитування МВФ, що стосуються діяльності Національного банку, і наразі очікуємо на якнайшвидше завершення другого перегляду програми», – зазначила голова Нацбанку.



Також надала коментарій рішення правління Нацбанку про зниження облікової ставки з 19% до 18%. «Ми бачимо стійку тенденцію до уповільнення споживчої інфляції, яка узгоджується з нашими інфляційними цілями. У квітні споживча інфляція у річному вимірі знизилася до 9,8%. Водночас у місячному вимірі вона була вищою, ніж у попередні місяці – 3,5%. Це було спричинене насамперед скасуванням знижки на природний газ для населення. Незважаючи на це з початку року інфляція становила лише 5,1%. У разі подальшого зниження ризиків для цінової стабільності та уповільнення прогнозної інфляції Національний банк продовжить поступове пом’якшення монетарної політики для підтримки відновлення економічної активності», – наголосила В. Гонтарева.

За її словами, останні місяці Національний банк спостерігає на валютному ринку переважання пропозиції над попитом. За такої ситуації Національний банк активно купував іноземну валюту на міжбанку. «З середини березня чиста купівля валюти центробанком сягнула понад один мільярд доларів, якими ми поповнили золотовалютні резерви. Ще 1,1 млрд. доларів викупили у населення банки», – зазначила голова Нацбанку.

Стабілізація на валютному ринку дає змогу Національному банку зняти обмеження на репатріацію дивідендів за 2014 – 2015 роки. «Ми вже отримали від банків орієнтовні обсяги дивідендів, які необхідно виплатити. Після уточнення інформації планується скласти графік виплати дивідендів. Передбачається, що виплата буде здійснюватися після того, як Міжнародний валютний фонд підтвердить програму співпраці з Україною», – зауважила Валерія Гонтарева і додала, що Національний банк налаштованій і надалі здійснювати лібералізацію валютного регулювання.

Під час зустрічі обговорювалися також питання банківського нагляду. За словами заступника Голови Національного банку України Катерини Рожкової, Комітет з фінансової стабільності погодив нове положення про кредитні ризики банків, яке набере чинності з 1 січня 2017 року. У тестовому режимі нові вимоги до звітності банків щодо управління кредитними ризиками почнуть діяти вже із серпня 2016 року. Катерина Рожкова зазначила, що вони будуть жорсткішими, ніж наявні. Зокрема відбудеться посилення вимог до банківських застав і фінансового стану позичальників. «Головним завданням запровадження нових вимог до кредитних ризиків банків є закриття «лазівок», якими користувалися банки для зниження обсягів резервування», – повідомила Рожкова та запевнила, що нове положення про кредитні ризики банків повністю відповідає міжнародній практиці нагляду за банківською системою.

На зустрічі також обговорювалися питання щодо реалізації заставного майна та майнових прав неплатоспроможних банків. За словами директора департаменту управління ризиками Нацбанку Ігоря Будника, фактичний обсяг поверненої регулятору заборгованості за рахунок застав за кредитами рефінансування, наданими неплатоспроможним банкам, за перші чотири місяці 2016 року становив 2,3 млрд. грн. «Сподіваюсь, що за перше півріччя сума погашення становитиме 4,5-5 млрд. грн. Якщо врахувати, що в цьому році Національний банк очікує на повернення цієї заборгованості в розмірі 12,8 млрд. грн., то сьогодні можна говорити, що ми рухаємося за графіком», – повідомив він.

В рамках співпраці Нацбанку з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб продовжується робота з продажу активів неплатоспроможних банків, що перебувають під заставою Національного банку. «Незабаром в Україні почнуть працювати два американських майданчика з продажу активів неплатоспроможних банків: Debt Exchange та First Financial Network. Один уже зареєстрований, на реєстрацію другого чекаємо протягом тижня. Вони мають величезний досвід роботи на світових ринках: у США, Латинській Америці, Азії. І ми сподіваємося, що їх поява допоможе українським електронним майданчикам вийти на новий рівень прозорості та ефективності під час продажу активів неплатоспроможних банків», – зазначив І. Будник.

Голова Національного банку звернулась до банкірів: «Ми зацікавлені в максимальній відкритості торгів, адже прагнемо продати ці активи за найбільш можливою ціною. Тому будемо вдячні банкірам за відгуки, зауваження та коментарі щодо ходу торгів та їх прозорості».

| | | | - | | | | | |