.
Изменения в законодательстве по вопросам предоставления жилищных субсидий.

Изменения в законодательстве по вопросам предоставления жилищных субсидий.

mlp / 17.05.2016

Урядом удосконалено Порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива та затверджено Постанову Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”.

Сплата за послуги отримувачами субсидій
Громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов'язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. У разі коли вартість фактично використаної послуги менша ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. У разі несплати відповідної вартості надання субсидії припиняється за поданням надавачів послуг.

Призначення субсидій особам, які мають право на пільги
Постановою передбачено, що особам, які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу, при призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без урахування пільг. У разі призначення таким особам житлової субсидії їм не нараховуються відповідні пільги.
Виключено норму щодо можливості призначення субсидії на підставі доходів за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія, а також щодо врахування розміру пенсії за останній місяць перед зверненням.
Відтепер субсидія розраховується на підставі доходу осіб за попередній календарний рік, а субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, яка призначається у I кварталі, – на підставі доходу за перші три квартали попереднього календарного року.

Обрахування доходу для призначення субсидії
Для непрацюючих працездатних осіб, середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
Збільшено розміри доходів, які враховуються до сукупного доходу для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку, до:
- двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку першої групи;
- трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку другої групи,
- чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку третьої групи.
При цьому не враховується дохід, отриманий самозяйнятою особою, та дохід від підприємницької діяльності, інформацію про які надано ДФС на запит.

Термін, на який призначається субсидія
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців.
За наявності договору найму (оренди) субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди). Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян. Орендарям житлового приміщення та осіб, які звертаються за субсидією на скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо для призначення субсидії на наступний період необхідно подати заяву та декларацію за встановленими формами.
Передбачено можливість подання заяви і декларації для призначення субсидії в електронному вигляді (у тому числі з використанням електронного цифрового підпису).
Доповнено норму щодо призначення за рішенням комісії субсидії особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку).
Передбачається за підсумками опалювального сезону невикористані суми субсидії внаслідок економного споживання енергоресурсів повертати до державного бюджету
.
Сума невикористаної субсидії на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання) повертається виробником/виконавцем таких послуг до бюджету в повному обсязі.
Частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення (теплопостачання), що еквівалентна вартості 100 куб. метрів природного газу або в еквіваленті 150 кВт/год електричної енергії (у разі використання даних джерел енергії для індивідуального опалення) зараховувати як оплату послуг, у тому числі обов'язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

Постановами Кабінету Міністрів України № 317, № 316 від 27.04.2016 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 р. № 409" змінено норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників:
- за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання – 4,4 куб. метрів на одну особу на місяць;
- за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 7,1 куб. метрів на одну особу на місяць;
- за наявності газової плити та газового водонагрівача - 14 куб. метрів на одну особу на місяць;
Переглянуто норму використання природного газу для індивідуального опалення з 7 до 5,5 куб. метрів природного газу на 1 кв.метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період.

Змінено коригуючі коефіцієнти для розрахунку розміру витрат
електричної енергії та природного газу на потреби опалення: - для 1-2 поверхові будівлі – 0,793; - будівлі на 3 і більше поверхів – 0,462
теплової енергії на потреби централізованого опалення: - для 1-4 поверхові будівлі – 0,462; - будівлі на 5 і більше поверхів – 0,312
Постанова Кабінету Міністрів України № 315 від 27.04.2016 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2015 року № 758".

З 1 травня 2016 року по 31 березня 2017 року (включно) діє гранична роздрібна ціна на природний газ для побутових споживачів у розмірі 6,879 гривні за 1 куб. метр. До змін гранична роздрібна ціна на природний газ для побутових споживачів становила 7,188 гривні за 1 куб. метр.

Департамент соціального захисту населення при ОДА.

| | | | - | | | | | |