.
Николаевщина подвела итоги работы Апелляционного суда и местных общих судов области в 2015 году.

Николаевщина подвела итоги работы Апелляционного суда и местных общих судов области в 2015 году.

mlp / 29.02.2016

26 февраля 2016 в Апелляционном суде Николаевской области состоялось открытое заседание по итогам работы местных общих судов города Николаева и Николаевской области за 2015 год.

У підсумковій нараді взяли участь голова та заступники голови Апеляційного суду Миколаївської області, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Миколаївській області, голови та судді судів міста Миколаєва та Миколаївської області, керівники апаратів, та їх заступники і начальники відділів у судах.

Голова Апеляційного суду Миколаївської області Олександр Ржепецький презентував статистичні показники якості розгляду справ у Миколаївській області порівняно з 2014 роком і зазначив, що суди Миколаївської області у 2015 році зайняли серед показників якості розгляду справ середню позицію по Україні, що він оцінює досить позитивно. Вказав, що протягом 2014-2015 років є тенденція в судах області до зменшення кількості справ, а саме у 2015 році розглянуто на 14 % справ менше, ніж у 2014. Показник навантаження на одного суддю у Миколаївській області дещо менший середнього показника по Україні.
Окремо звернув увагу присутніх голова Апеляційного суду на недопущення порушень прав громадян на справедливий суд, а саме на дотримання розумних строків розгляду справ у судах області. Наголосив також на неухильному дотриманні ст. 5 «Право на свободу та особисту недоторканність» Конвенції про захист прав людини, яка регулює утримання особи під вартою і недопущенні спрощення цієї процедури, вказав на необхідність обговорення проблемних питань у судах та розробку конкретних необхідних заходів для усунення недоліків, які вбачаються з судової статистики конкретного місцевого суду. За словами Олександра Ржепецького суттєвий вплив на судову практику має стан справ у державі, що стало помітним у 2015 році, наприклад, до судів почали надходити справи про злочини проти безпеки України, яких раніше не було, і збільшилася кількість злочинів проти правосуддя. «Принцип верховенства права – це глобальний ідеал, який має проявлятися у щоденній діяльності судді і, на якому наголошує у своїх рішеннях Європейський Суд з прав людини. Робота судді – непроста, вимагає глибоких знань, навичок, розуміння нових законів і знань судової практики. У судді не має бути формального підходу до розгляду справи, а має бути розуміння того, як впливає судове рішення на долю кожної людини.»- завершив доповідь голова Апеляційного суду Миколаївської області.

Заступник голови Апеляційного суду Миколаївської області Микола Міняйло доповів про загальні статистичні дані Апеляційного суду та судів області щодо якості розгляду кримінальних проваджень та справ про адміністративні правопорушення у 2015 році та про навантаження на кожного суддю, яке дещо збільшилося. Вказав, що розгляд кримінальних справ, як правило, затягується з об’єктивних причин – обвинувачені знаходяться у розшуку або хворіють, не з’являються у судові засідання захисники або прокурори. За статистикою 1570 разів за 2015 рік не прибували у судове засідання обвинувачені. Микола Міняйло докладно розповів про якість розгляду справ місцевими судами, про кількість і причини скасованих і змінених вироків, а також навів приклади неналежного розгляду місцевими судами конкретних кримінальних справ.

Заступник голови Апеляційного суду Миколаївської області Віктор Козаченко спочатку доповіді зауважив, що підведення щорічних підсумків роботи судів не може обійтися без наведення статистичних даних і, що кількість надходження цивільних справ у 2015 році зменшилася за рахунок підвищення ставок судового збору. Вказав, що на відміну від суддів з розгляду кримінальних справ, судді-цивілісти Миколаївської області, навпаки, покращили показники якості судочинства у 2015 році. Крім цього, Віктор Козаченко коротко розповів про основні помилки суддів під час розгляду справ, про тонкощі повідомлення учасників процесу про час і місце судового засідання смс-повідомленням, про наявність обґрунтованих скарг щодо неналежної роботи окремих судів і навів конкретні приклади порушень.

Начальник ТУ ДСА в Миколаївській області Віктор Сікиринський презентував перспективи фінансування судів на 2016 рік. Особливу увагу звернув на виплату суддівської винагороди та оплату праці працівників апаратів судів. Вказав, що дефіцит фонду оплати праці в цьому році складатиме 18 млн. грн. і до 1 травня 2016 року очільник ДСА України своїм листом обмежив заохочувальні виплати, тобто не будуть виплачуватися премії та надбавки за навантаження. За словами Віктора Сікиринського, бюджет на 2016 рік дозволить закупити і забезпечити для судів області папір, диски, звукозаписувальні пристрої та відеоспостереження, ремонт автомобілів та бензин, забезпечити суди Інтернет- зв’язком, але значного покращення матеріально-технічного забезпечення судів Миколаївської області не передбачає.
Також начальник ТУ ДСА в Миколаївській області надав інформацію про кадрове забезпечення судів, про виплати суддям, які не мають повноважень, про працівників, які проходять військову службу в АТО, про проблемні питання з забезпеченням будівлями судів області, про їх реконструкцію та наголосив на важливості інформації, яку розміщують на сайтах судів.

Після чого, слово взяли голова Корабельного районного суду м. Миколаєва Володимир Безпрозванний та голова Ленінського районного суду м. Миколаєва Микола Олефір, які емоційно говорили про болісні проблеми очолюваних ними судів, про неналежне фінансове та матеріальне забезпечення, про відсутність транспорту, про проблеми з кадрами, яких катастрофічно не вистачає, про відсутність залів судових засідань тощо.

Голова Апеляційного суду Миколаївської області Олександр Ржепецький підбив підсумки роботи Апеляційного суду та місцевих загальних судів Миколаївської області за 2015 рік та наголосив на необхідності продовження відновлення довіри до судової влади. Також Олександр Ржепецький вказав,що досьє судді і судова адміністрація, і Апеляційний суд подали до ВККСУ, тому, наразі, необхідно лише очікувати призначення дати кваліфікаційного оцінювання.

«Знайомтеся з матеріалами, які містяться у Ваших досьє, як передбачає закон, та серйозно поставтеся до підготовки до кваліфоцінювання.» - завершив підсумкову нараду голова Апеляційного суду Миколаївської області.

Прес-секретар Апеляційного суду.

| | | | - | | | | | |