.
Украинцы спросили относительно налогообложения недвижимого имущества. Минфин ответил.

Украинцы спросили относительно налогообложения недвижимого имущества. Минфин ответил.

mlp / 26.01.2016

В связи с внесенными изменениями относительно налогообложения недвижимого имущества, отличного от земельного участка, в Министерство финансов Украины поступают вопросы относительно ставок налогообложения недвижимости, действующих с 1 января 2016 года.

Минфин оперативно отреагировал на запросы общественности и налогоплательщиков и предоставил перечень ответов относительно нововведений в налогообложении недвижимости.

ТЕКСТ КОММЕНТАРИЯ МИНФИНА:

Верховною Радою України 24 грудня 2015 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» №909, яким внесено зміни в частині податку на нерухоме майно.У зв’язку з його прийняттям, з 2016 року вноситься ряд змін та доповнень, на які необхідно звернути увагу:

1) Оподатковується як житлова нерухомість (квартира, будинок) так і нежитлова нерухомість, в тому числі й господарські будівлі (сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, тощо).
Наприклад, якщо у фізичної особи у власності знаходяться будинок та гараж із сараєм, податок сплачується з усіх об’єктів: з будинку – за ставкою, встановленою місцевою радою для житлової нерухомості; з гаражу та сараю - за ставкою для нежитлової нерухомості.

2) База оподаткування податком не змінилась – це загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

3) Пільги для невеликих за площею квартир і будинків залишаються – власники квартир до 60 кв. м і будинків до 120 кв. м (або будинки і квартири загальною площею в 180 кв.м.) не платитимуть податок. Податок платитиметься тільки з площі понад встановлений ліміт.
Наприклад, якщо людина є власником квартири загальною площею 75 кв. м, то вона буде сплачувати податок лише за 15 кв. м (75 кв.м – 60 кв.м). Проте, у разі коли квартира поділена між двома власниками, то пільга в розмірі 60 кв. м застосовується для кожного з них, отже платити податок не потрібно.

4) Сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад на відповідній території мають право встановлювати пільги з цього податку. Водночас, при наданні пільги для фізичних осіб повинен враховуватись їх майновий стан та рівень доходів.

5) Гранична ставка податку збільшується з 2% до 3% мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості (у 2016 році – 41,34 грн. за 1 кв.м). Розмір податку (від 0% до 3%) буде встановлюватися місцевою радою.

6) Встановлено додаткову ставку податку в розмірі 25 тис. грн. на рік для квартир площею понад 300 кв. м і будинків площею понад 500 кв. м. Тобто, фактично, такі об’єкти оподатковуватимуться відсотковою (до 3%в) та фіксованою (25 тис. грн.) ставками.
Наприклад, якщо власник має квартиру, площею 320 кв.м., в рік він повинен заплатити податок, розрахований таким чином:
(320 кв.м - 60 кв.м (пільга)) х ставка податку, затверджена місцевою радою за 1 кв.м. (% від мінімальної зарплати) + 25 тис. грн.

7) Порядок нарахування та строки сплати податку не змінились:
- фізичні особи у 2016 році сплачуватимуть податок за 2015 рік (за ставками та з пільгами, які діяли у 2015 році) на підставі податкових повідомлень-рішень, які надсилатимуться контролюючими органами до 1 липня 2016 року. За новими ставками, які почали діяти з 2016 року, податок сплачуватимуться фізичними особами починаючи у 2017 році;
- юридичні особи у 2016 році сплачують податок за новими ставками, які діють з 2016 року. Розрахунок податку проводиться в декларації, яку необхідно подати до контролюючих органів до 20 лютого 2016 року.
Термін сплати податку:
– фізичним особам – раз в рік (до 28 серпня 2016 року);
– юридичним особам - щокварталу (до 30 квітня 2016 року, 30 липня 2016 року, 30 жовтня 2016 року, 30 січня 2017 року).

Источник: minfin.gov.ua.

| | | | - | | | | | |