.
Как сегодня живет Николаевщина.

Как сегодня живет Николаевщина.

mlp / 26.06.2015

26 июня состоялось заседание постоянной комиссии областного совета по вопросам аграрной политики, земельных отношений и социального развития села.
В работе комиссии приняли участие заместитель председателя областного совета Александр Смирнов и первый заместитель председателя облгосадминистрации Николай Романчук.

Среди проблем был рассмотрен вопрос о недопущении закрытия учреждений социально-культурного назначения в сельских населенных пунктах и объем финансового ресурса, которого не хватает для полноценного их функционирования.

З цього приводу в. о. директора департаменту освіти, науки та молоді облдержадміністрації Ганна Каськова зазначила, що цього року ситуація у сфері освіти в області дещо ускладнилася у порівнянні з минулим. За її словами із 556 закладів освіти 31 не функціонують через відсутність школярів. Ганна Леонідівна запевнила, що навіть в таких умовах жодна із загальноосвітніх шкіл не буде закрита найближчим часом. Ще одна гостра проблема у галузі освіти, – це нестача підручників у сільських школах. «Сьогодні з державного бюджету передбачається виділення 116 млн гривень на придбання підручників для школярів. Уже в липні буде вирішене питання додаткового виділення ще 360 млн грн. на друк підручників для учнів 4-7 класів», – зауважила в.о. директора департаменту освіти. Ганна Леонідівна запевнила присутніх, що на початок нового навчального року школярі області будуть забезпечені підручниками.

Начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Маргарита Капуста у своїй доповіді зазначила, що з початку нового року на території області не було скорочено жодного медичного закладу чи ФАП. У подальшому кожна громада самостійно вирішуватиме питання щодо необхідності їх утримання. Крім того, за її словами, в області відсутні проблеми із кадровим забезпеченням та заборгованістю по заробітній платі медичним працівникам. На контролі управління також знаходиться питання щодо харчування хворих у стаціонарних закладах лікування. Маргарита Олександрівна нагадала, що раніше був відправлений лист до Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров'я та Міністерства фінансів з проханням збільшити субвенцію у зв'язку зі зміною курсу іноземної валюти. До кінця року планується отримати більшу кількість коштів, які підуть на вирішення нагальних питань.

Начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Михайло Димитров проінформував про складнощі у культурній сфері, зокрема стан клубних та бібліотечних закладів у районах. За словами начальника профільного управління, 30 із них підлягають ліквідуванню і майже кожен потребує капітального ремонту. Михайло Федорович запропонував увазі депутатів трирічну програму допомоги закладам культури, що передбачає ремонт дахів, встановлення опалювальних систем та забезпечення необхідним технічним оснащенням.

Заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Дмитро Розуменко наголосив на необхідності впровадження посади фахівця соціальної роботи в штат сільської ради. «Його основні функції – це допомога малозабезпеченим та пільговим категоріям населення, збір документів, визначення права на надання субсидій, пільг, забезпечення з комунікації районного керівництва та сільської громади, роз'яснення змін у чинному законодавстві», – зауважив Дмитро Анатолійович.

Серед проблем, було розглянуто питання щодо виконання рекомендацій постійної комісії обласної ради від 15 травня 2015 року № 4 «Про ефективність використання земель державної власності сільськогосподарського призначення». З доповіддю виступила заступник начальника головного управління Держземагенства у Миколаївській області Катерина Василюк.

Прес-служба Миколаївської обласної ради.

| | | | - | | | | | |