.
При облгосадминистрации создадут рабочую группу, которая будет заниматься проблемными вопросами в сфере ритуальных услуг.

При облгосадминистрации создадут рабочую группу, которая будет заниматься проблемными вопросами в сфере ритуальных услуг.

mlp / 18.06.2015

Таке рішення 17 червня прийняли під час «круглого столу», на якому обговорили проблеми сфери поховальних справ та надання ритуальних послуг в місті Миколаєві.

Ініціаторами проведення «круглого столі» виступили члени Ради підприємців при облдержадміністрації. Як зазначив перший заступник голови ради Юрій Драгой, проблем в цій галузі накопичилося багато. Тож першочерговим завданням вони вбачають налагодження співпраці між підприємцями та представниками влади.

За словами керівника Асоціації організаторів похоронної справи та ритуальних послуг Людмили Калінічевої, до їх організації увійшли підприємці, які працюють в цій сфері легально. Вона зазначила, що точних статистичних даних, скільки підприємців працює на ринку цих послуг в Миколаєві та області немає, адже більшість веде тіньовий бізнес. За попередніми даними – це 200 людей, але договори на надання ритуальних послуг заключили тільки 23 підприємця.

Вона розповіла, що згідно даних, які вдалося отримати з різних відомств, було проведено дослідження на першому етапі у цій сфері – настання смерті людини. Людмила Калінічева представила схему руху тіла померлого та супровідні документи. За її даними, через неповні дані, а іноді – навіть через їх відсутність, сформувати реальну картину стану речей не вдалося, але окреслити проблеми, з якими стикаються і представники бізнесу і городяни щодня, вдалося.



На думку Людмили Калінічевої, серед головних проблем – відсутність відповідальності та контролю, що призводить до корупційних схем, покриття кримінальних фактів, тіньового бізнесу. А це, в свою чергу, призводить до ненадходження частини коштів до бюджету і, як результат, збільшення витрат для мешканців міста.

Крім того, вона акцентувала увагу, що з міського бюджету на транспортування померлих було виділено більше 1,7 млн. грн. Організація, яка виграла тендер, здійснила доставку більше 2 тисяч померлих. При цьому майже таку ж кількість померлих транспортували за рахунок родичів та інших осіб. Вона зазначила, що така послуга частково вирішує проблему транспортування померлих. За її словами, витрати транспортування соціально незахищених громадян частково лягли на плечі представників бізнесу.

Заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська акцентувала увагу, що саме на першому етапі присутня корупційна складова. Оскільки після смерті людини до неї мають приїхати представники міліції та швидкої допомоги, але частіше всього першими, хто приїздить до померлого, є представники ритуальних служб.



«На мій погляд, корупційна складова саме на першому етапі, коли надходить дзвінок до міліції або швидкої допомоги. Перш за все, порушується законодавство у частині розголошення конфіденційної інформації про факт смерті людини. Саме з цими фактами нам слід розбиратися і з’ясовувати причини таких порушень. Вся процедура чітко прописана у Законі, і начебто прийнято велику кількість нормативних документів, і увесь процес має працювати як годинник. Але чомусь вже багато років ми стикаємося з однією і тією ж проблемою. Ніхто не хоче взяти на себе відповідальність?!», - відзначила Оксана Янішевська.

Вона зазначила, що на ринку цих послуг має бути здорова конкуренція. Створення Асоціації, на превеликий жаль, не прибере з ринку нелегальних підприємців, оскільки вступ до Асоціації є добровільним.

«Від всіх порушень та неузгодженостей страждають перш за все наші люди, які переплачують та мають низку проблем. Тому ми маємо виробити єдиний механізм для всіх учасників ринку, тільки так ми зможемо виключити корупційну складову», – впевнена заступник голови облдержадміністрації.

Заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Дячук розповів про успішну модель у сфері ритуальних послуг у Дніпропетровську. На його думку, створення транспортної служби надало б можливість прибрати велику кількість проблем у цій сфері.

Всі учасники зустрічі відзначили недосконалість законодавчої бази. Саме тому вирішили створити робочу групу, яка б перш за все внесла пропозиції щодо змін до Положення «Про похорону справу та ритуальні послуги в місті Миколаєві». Крім того, було вирішено зібрати точні статистичні дані для з’ясування реальної ситуації. Впродовж місяця будуть визначені кандидатури, які увійдуть до складу групи та напрацьовуватимуть пропозиції щодо внесення змін до нормативних документів, які контролюють сферу цих послуг.

Источник: Николаевская облгосадминистрация

| | | | - | | | | | |