.
Леонид Рысухин о государственных жилищных программах.

Леонид Рысухин о государственных жилищных программах.

mlp / 23.04.2014

Председатель правления Государственного специализированного финансового учреждения «Государственный фонд содействия молодежному жилищному строительству» Леонид РЫСУХИН на прямой телефонной линии дал ответы читателям ««Урядовий кур’єр» о деятельности фонда, решении проблем финансирования, планах на будущее и др.

Леоніде Івановичу, розкажіть, будь ласка, про стан розвитку трьох програм щодо надання житла від фонду та про зміни в них з огляду на важкі політичні та економічні часи в Україні.
— Головною ми вважаємо програму забезпечення житлом молоді, яка передбачає надання безпосередньо фондом «Держмолодьжитло» за рахунок державних і місцевих бюджетів пільгових кредитів молодим родинам. Вона найпопулярніша серед людей віком до 35 років. У нас у списку 15 тисяч сімей на отримання таких кредитів. Інший вектор, який ми започаткували 2010 року за підтримки Мінрегіону, — програма доступного житла за схемою 30 на 70 відсотків. За нею держава надає 30% вартості житла громадянам на безоплатній основі. Третя — програма компенсації іпотечної ставки комерційних банків. З 2012-го ми розпочали новий етап: держава компенсує 13% з 16% за позиками фінустанов.
Безумовно, всіх цікавить стан подальшої реалізації цих програм. Наголошую, що в умовах складного фінансового становища деякі видатки, зокрема соціальні, у держбюджеті було значно знижено. Але в цьому головному фінансовому документі передбачено кошти на обслуговування раніше укладених договорів. Так, за програмою часткової компенсації ми і надалі вестимемо до 9,3 тисячі договорів, за «молодіжкою» також понад 9 тисяч договорів, супроводжуватимемо також програму за схемою «30 на 70%». Але казати про те, що продовження роботи над програмами (укладення нових договорів) згортається, буде некоректно. Вони просто призупинені. Як записано в Перехідних положеннях змін до державного бюджету, за умови наявності коштів у головному фінансовому документі країни фінансування соціальних програм буде поновлено.

Чи буде сплачено заборгованість фінансування за програмою 30 на 70% за 2013 рік?
— Справді, у грудні 2013 року не було профінансовано договори за цією програмою, що підтверджено Держказначейством. Таких угод налічується понад 300. Нині громадяни, які отримують цю державну допомогу, ініціюють розгляд питання у всіх інституціях влади, зокрема звертаються до народних депутатів, членів уряду.
Інформую: за дорученням віце-прем’єра Володимира Гройсмана Мінфін розглядає питання, щоб знайти кошти на непроплачені договори 2013 року. Маю надію, що цю проблему буде розв’язано найближчим часом. Ми дійшли згоди із більшістю забудовників, щоб вони «тримали» квартири за непрофінансованими договорами. І мені дуже приємно, що домовилися: вартість житла кардинально не зростатиме. Але ми живемо в реальному світі й розуміємо, що відбувається з курсом гривні в наших непростих умовах. Тож складові будівництва залежатимуть від міцності нацвалюти.

А чи вигідно таке робити самим забудовникам?
— Продавець квартири — забудовник. У нас є договір резервування, і так ця квартира фіксується за конкретним громадянином. Компанія, яка зводить житло, завжди з’являється у програмі за власним бажанням. Приміром, вона наголошує: у мене є певний об’єкт, є певна кількість квартир і я хочу зарезервувати житло для громадян, які скористаються державною програмою. Чому це компанія-забудовник робить? Тому що вона отримує покупця, для якого держава здешевила це житло на 30%. Звісно, що їй це цікаво і така справа вигідна.

У мене запитання стосовно Криму. Родичі отримали житло за програмою молодіжного державного житлового кредитування в Сімферополі. Що буде з ним? Чи не відберуть його?
— Такі кредити забезпечуються іпотекою. І те житло, яке збудовано, і те, яке лише зводиться, належить родині, хоч і перебуває в заставі. Ми продовжуємо обслуговувати всі кредити, які у нас є в Автономній Республіці Крим та у Севастополі. Кілька днів тому ми розмістили на нашому офіційному сайті інформацію про зміну рахунків у банках, на які кримчанам потрібно повертати кошти за позиками. Вважаю, що люди мають скористатися такою можливістю. І ми скерували запит до Мін’юсту та Мінрегіону з приводу врегулювання цих питань. Але в будь-якому разі обслуговування наших договорів у цьому регіоні триває.

Чи не веде ваше відомство перемовини з цього приводу із тамтешньою місцевою владою (точніше, із сепаратистами), щоб не було всіляких непорозумінь і щоб справді у людей, які отримали завдяки вам такі позики, не відібрали житло? Чи можуть вони згодом підтвердити право власності на свої квартири?
— По-перше, ми не уповноважені вести перемовини із владою, яку український уряд вважає нелегітимною. Але ми, безумовно, розуміючи важливість для конкретних сімей стабільності з точки зору підтвердження власності на житло звернулися письмово до всіх наших клієнтів, де зазначили: всі спірні питання мають бути врегульовані. Так, нашим клієнтам необхідно тримати зв’язок із центральним апаратом, інформація про який є на нашому сайті.

А тримаєте зв’язок із кримськими забудовниками та українськими банками на півострові? Адже чимало філій наших банків в АРК заявили про плани виходу із самопроголошеної території.
— Банк у будь-якому разі не йде, він продовжує обслуговувати свою клієнтську базу. Роботу ж фонду «Держмолодьжитло» налагоджено так, що наші регіональні управління працюють на горизонтальному рівні, а проблемні питання ми відпрацьовуємо на центральному рівні. Хоча ніде правди діти, і повних відповідей на них ми не маємо. Але є регулятори — Нацбанк, Держфінпослуг. Є Мін’юст, який здійснює координацію правової підтримки людей. Тобто кримчанам надають велику допомогу саме в цій царині.

Леоніде Петровичу, як за теперішніх умов браку фінансування потенційних договорів фонду «Держмолодьжитло» знаходите нові програми, нових учасників процесу, зацікавлених у співпраці?
— Так, намагаємося шукати інші напрями діяльності. Уклали угоду з Федерацією профспілок України і нещодавно підписали план дій на нинішній рік. Основний спільний напрям — спрощення отримання громадянами земельних ділянок для індивідуального власного будівництва і підтримка створення житлово-будівельних кооперативів. Зазначу, що вже діє ініціативна група, яка цими питаннями займається безпосередньо. Ми також уклали угоду з Федерацією роботодавців України саме для того, щоб певними заходами підтримати будівельний бізнес. І вже маємо приклади, коли окремі будівельні компанії намагаються надавати певні преференції громадянам, які хочуть забезпечити себе житлом. Так, забудовники створюють пільгові періоди для виплати тієї частини виплат за програмою доступного житла (30%), які раніше на себе брала держава.

Наша родина задля участі в цій програмі продала однокімнатну квартиру за долари, а вклала гроші у майбутнє житло у гривнях. Це було якраз перед Новим роком. Нині, в період постійного падіння курсу гривні, нам важко розраховуватися за кредитом.
— Розумію ваш біль і ваші проблеми. Ми якраз робимо все для того, щоб профінансувати всі договори. Про цю ситуацію знає уряд, і урядовці висловили певне розуміння. Шукаємо також порозуміння з кожним із забудовників, щоб вони зарезервували житло на час, коли люди не мають змоги сплачувати за позикою. Ведемо перемовини з усіма сторонами, зокрема з Конфедерацією забудовників України, щоб ціни на житло, яке зводиться, залишалися сталими. Ви ж розумієте, що компанії, яка зводить житло, потрібно купити арматуру, будматеріали, сплачувати зарплатню робітникам тощо. Однак усі питання максимально вирішуються на користь людей, які уклали угоди ще в докризовий час. Звертаюся до вас: тримайте прямий зв’язок із Київським іпотечним центром нашого фонду та ініціативною групою.

А якщо люди самі в такий скрутний час відмовляються від участі в цих програмах, як фонд «Держмолодьжитло» може повернути їхні гроші?
— Розкладімо все, як кажуть, по полицях. Отже, для того, щоб отримати 30% кредиту вартості житла, людина повинна покласти на рахунок банківської установи 70%. На ім’я позичальника відкривається рахунок і укладається договір на надання державної підтримки, який у свою чергу скеровується до казначейства. Останнє і надає певні кошти за кожним договором. Якщо ж немає фінансування держави або людина прийняла рішення сама, то це питання вирішується шляхом повернення тих 70% коштів, які вона вклала у будівництво.

Чув, що молодіжні кредити на житло раніше надавали у вас у відомстві не в порядку черги, а з огляду на рейтинг претендентів. Тобто в кого він достатній (нараховують певні бали), тому квартира дістається скоріше. Не розумію, чому великим спортсменам таке право надають, — вони і так від держави отримують чималі кошти й непогано заробляють на змаганнях (могли б і самі придбати житло). А мені як пересічному водієві, який таких грошей не має, таке право не надається. То шансів в мене немає зовсім?
— Я зрозумів, що ви знайомі з інструкцією, яка нараховує відповідні бали. Свого часу були звинувачення фонду з приводу того, що незаконно можуть надаватися преференції тим чи іншим категоріям потенційних позичальників. У нас 15 тисяч сімей бажають отримати «молодіжку», проте щорічно грошей таких вистачає фактично на 500—600 родин. Тому щоб вирішити, кому надавати чи не надавати кредит, працівники фонду «Держмолодьжитло» користуються процедурою саме за рейтинговою системою. Мінмолодьспорту затвердило так звану інструкцію, за якою ми працюємо. Якщо людина стоїть у черзі на житло, приміром, 2—3 роки, то вона отримує свої невеличкі бали. Якщо вона очікує на квартиру протягом 10 років, то, відповідно, матиме набагато більшу кількість балів, ніж у першому випадку. Якщо у родині є діти, то також шанси на отримання такого житла збільшуються. Безумовно, доречне запитання: це справедливо чи ні? Ми не можемо не додавати балів спортсменам, які посідають на змаганнях високі місця. Це стосується і молодих вчених. Тобто існує абсолютно прозора інструкція, і ми всю інформацію публікуємо за номерами анкет. На сайті фонду «Держмолодьжитло» з нею може ознайомитися кожен охочий у режимі онлайн. Але хочу наголосити: сьогодні можна звернутися до нас і зразу стати першим у рейтингу, якщо ти набереш певну кількість балів. А можна бути самотньою молодою людиною без дітей, не бути кандидатом наук і постійно займати останні місця в рейтингу. І так чекати свого права на отримання кредиту довгі роки.

Ця пільгова категорія людей (спортсмени, кандидати наук) дуже вузька. Нехай у ній 40—50 людей, проте велика кількість звичайних потенційних позичальників залишаються поза увагою.
— Згоден з вами повністю. Ми неодноразово надавали пропозиції щодо зміни до цієї інструкції. З цим зверталися навіть до Мінсоцполітики. Хотіли, щоб усе це враховувалося за рівнем доходів. Але на сьогодні це питання не вирішено. Мабуть, після вашого дзвінка я дам доручення, і ми звернемося з цією проблемою до Кабміну, як це врегулювати справедливо.

Скажіть ще, будь ласка: чи отримували торік житло пересічні люди, крім спортсменів і наших шановних учених?
— Фонд «Держмолодьжитло» надає допомогу за різними схемами, і я вже це казав на початку нашої «прямої лінії». 3,5 тисячі українських сімей протягом минулого року отримали допомогу від держави. Тобто чимало пересічних людей так чи інакше беруть участь у наших програмах і отримують житло. І це стосується не лише названих вами двох категорій.

Чи буде держава фінансувати програму «Доступне житло», якщо у мене відкрилась іпотека лише у лютому 2014 року?
— Якщо саме у лютому цього року було укладено відповідний договір з банком, то одночасно також було укладено і угоди про компенсацію — між фондом, банком та людиною — у цьому разі все буде фінансуватися. По детальнішу інформацію треба звернутися до регіонального управління фонду «Держмолодьжитло». Тож якщо все так і було, то людині не повинні відмовити у фінансуванні в жодному разі.

Чи можу взяти участь у ваших програмах, якщо я не заміжня? Чи ці програми існують лише для молодих сімей?
— Усі наші програми передбачають отримання державної допомоги не лише сімейним парам, а й самотнім громадам України. Вікові обмеження існують лише за програмою молодіжного житлового кредитування — до 35 років. Для детальнішого роз’яснення пропоную звернутися до Дніпропетровського регіонального управління фонду «Держмолодьжитло».

Є цікава інформація про Вашу підтримку створення механізму доступних кредитів для ОСББ на фінансування капітальних ремонтів та заходів щодо енергоефективності будівель. Усе відбувалося вже в минулому. Розкажіть, будь ласка, докладніше про цю програму, її успіх. Чи плануєте її поновити, звичайно, за умови фінансування?
— Справді, у 2012 році за нашою ініціативою у державному бюджеті було закладено кошти для надання пільгових кредитів ОСББ під 3% річних. Головним розпорядником був Мінрегіон. Тоді позики отримали 12 ОСББ. Ми повністю напрацювали механізм надання таких кредитів. І сьогодні я з великою впевненістю можу сказати, що така програма економічно вигідна як для держави, так і для ОСББ. Наведу лише один приклад: економія тепла та енергії, яку можна отримати, долучившись до таких програм, становить 40—50%. Об’єднання завдяки позиці здійснили утеплення стін, міжпанельних швів, установлення пунктів теплозабезпечення та його регулювання і всебічного збереження. До речі, у нас були великі сумніви з приводу того, чи сплачуватимуть ОСББ вчасно кошти чи взагалі це робитимуть. Нема жодних проблем: обслуговування кредитів триває у повному обсязі. Звісно, що за умови, коли в державному бюджеті з’являтимуться додаткові кошти, можна знову порушувати питання про поновлення цієї важливої програми.

По материалам «Урядовий кур’єр»

| | | | - | | | | | |