.
Річці Синюха повертають красу і користь.

Річці Синюха повертають красу і користь.

mlp / 19.09.2013

Одна з найчистіших річок України – Синюха, на жаль, поступово втрачає цей статус. Синюха бере свій початок у Черкаській області, протікає через Кіровоградську і впадає в Південний Буг під Первомайськом Миколаївської області. Назву водойма отримала від надто синього кольору прісної води. А рибалки завжди обирали Синюху зі своїх міркувань, - тут водилися майже всі види риб, які зустрічаються в прісних водоймах України.

«Виконувала» річка і соціальну функцію, - забезпечувала питною водою населення другого за величиною міста області – Первомайськ. Втім за останні десять років Синюха обміліла та замулилася. Тож первомайці отримують вже не питну, а фактично технічну воду. В місті склалася критична ситуація з водопостачанням.

Звісно, подібний факт не залишався поза уваги влади. Тим більш, що висновки спеціалістів були невтішними. «При збереженні негативних явищ зниження водності річки Синюха, - зазначається в одній з довідок, яка складена після обстеження стану водойми, - найближчим часом можливе подальше погіршення гідрологічного, екологічного та санітарного стану в її нижній течії (у першу чергу), замулення русла, зокрема в межах міста Первомайськ та у місці розташування водозабору очисних споруд водопостачання № 1. Внаслідок цього можливе припинення водопостачання для 38 тисяч осіб населення міста на термін понад три доби. Також можливе виникнення загрози безперебійному водопостачанню населених пунктів, розташованих у нижній течії річки Південний Буг (Южноукраїнськ, Вознесенськ)».

З метою недопущення виникнення надзвичайної ситуації Миколаївська обласна державна адміністрація звернулася до Кабінету Міністрів України з проханням виділити кошти на розчистку річки Синюха та реконструкцію водозабору. 14 серпня цього року Кабінет Міністрів видав розпорядження №625-р, яким виділив з резервного фонду державного бюджету майже 18 мільйонів гривень для здійснення першочергових невідкладних заходів, спрямованих на запобігання виникненню надзвичайної ситуації у м. Первомайську Миколаївської області.
В свою чергу на виконання завдання уряду голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов 2 вересня 2013-го року видав відповідне розпорядження.

Згідно документу, функції замовника по виконанню невідкладних заходів з відновлення нормального водопостачання у Первомайську покладено на управління капітального будівництва облдержадміністрації. Управління має затвердити кошторис та план асигнувань у порядку, встановленому для затвердження цих документів; здійснити закупівлю товарів, робіт та послуг для здійснення першочергових невідкладних заходів, спрямованих на запобігання виникненню надзвичайної ситуації у м. Первомайську, згідно з чинним законодавством; забезпечити цільове використання коштів та подати відповідні звіти.
Сьогодні в управлінні триває робота з виконання даного розпорядження, складений кошторис та план використання коштів, ведуться процедури закупівель товарів та послуг, здійснюються підготовчі кроки. Як і передбачено розпорядженнями державного та обласного рівня, першочергові невідкладні заходи, спрямовані на запобігання виникненню надзвичайної ситуації в Первомайську, будуть виконані якісно і в установлені терміни. Тож річка Синюха буде розчищена від мулу, а завдяки реконструкції водозабору мешканці Первомайська отримують чисту питну воду безперебійно.

За матеріалами управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації.

| | | | - | | | | | |