.
Національний банк України випустив нову пам’ятну монету – “Будинок з химерами”

Національний банк України випустив нову пам’ятну монету – “Будинок з химерами”

mlp / 16.05.2013

Продовжуючи серію "Пам’ятки архітектури України", Національний банк України уводить в обіг пам’ятні монети номіналами 10 та 5 гривень "Будинок з химерами".
Монети випущені до 110-річчя створення несподіваної за художнім задумом і новітніми конструкціями споруди та 150-річчя від дня народження її автора – Владислава Городецького, архітектора, блискучого інженера, мандрівника, підприємця, оригінальної особистості.

Будинок з химерами споруджено у 1902 – 1903 роках у формі куба зі скульптурним оформленням на міфологічні та мисливські сюжети, які виконав з цементу скульптор Єміліо Саля. Інтер’єри будинку розписані "під морське дно".
"Цей будинок є дійсно унікальним витвором архітектури, що довгі часи є прикрасою Києва, і випуск монет стане чудовим подарунком киянам та гостям міста до святкування Дня Києва 25 травня, – відзначила начальник управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Тамара Лошманова. – Дизайн монет розроблявся на конкурсній основі і перемогу здобули художники, які найкраще поєднали в ескізі постать Городецького та його архітектурний шедевр. Авторами дизайну монет є молоді митці Марія Скоблікова та Олександр Кузьмін. Гіпсові моделі монет виконували скульптори Святослав Іваненко та Анатолій Дем’яненко".

Монету номіналом 10 гривень виготовлено зі срібла, категорія якості карбування – "пруф", маса в чистоті – 31,1 г, діаметр – 38,6 мм, тираж – 5 000 штук. Гурт монети – гладкий із заглибленими написами позначення металу, його проби – Ag 925, маси в чистоті – 31,1 і логотипом Монетного двору Національного банку України.

Монету номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед", маса – 16,54 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30 000 штук. Гурт монети – рифлений.

Пам’ятні монети є дійсними платіжними засобами України та обов’язкові до приймання без будь-яких обмежень за їх номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Довідково:
З початку 2013 року Національний банк України увів в обіг 7 видів пам’ятних монет: До 200-річчя С. Гулака-Артемовського" (срібло, номінал 20 гривень), "Володимир Вернадський" (срібло, номінал 5 гривень), "1000-ліття Лядівського скельного монастиря" (срібло, номінал 20 гривень), "Дрохва" [срібло, номінал 10 гривень, нейзильбер, номінал 2 гривні, на якій вперше використано технологію тамподруку (кольоровий друк)].
До кінця 2013 року заплановано увести у обіг близько 30 пам’ятних монет. 2013 рік – рік 1025-річчя хрещення Київської Русі. З нагоди цієї події Національний банк України планує випустити три пам’ятні монети номіналами 100 гривень (із золота), 20 гривень (зі срібла) та 5 гривень (з нейзильберу).
Також випуском пам’ятних монет Національний банк України планує відзначати всесвітньо відомі музичні заклади – 150-річчя Національної філармонії України та 100-річчя від дня заснування Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського.
2013 рік є також знаковим для спортивного життя: в Україні відбудуться два світові чемпіонати – Юнацький чемпіонат світу з легкої атлетики, що проходитиме в Донецьку, та Чемпіонат світу з художньої гімнастики в Києві. Ці події не залишаться поза увагою Національного банку України, який випустить пам’ятні монети, присвячені їм.

| | | | - | | | | | |