.
Пришло тепло в самую холодную школу Вознесенского района.

Пришло тепло в самую холодную школу Вознесенского района.

mlp / 19.11.2012

Повністю завершено реконструкцію системи опалення в Яструбинівській ЗОШ І-ІІІ ступеня Вознесенського району. Ця подія сталася на початку опалювального сезону і має велике значення для учбового закладу. Школа в Яструбиновому на 465 учнів була здана в експлуатацію ще у 1988-му році. Стандартна, триповерхова, побудована за типовим проектом, вона все ж таки мала певну особливість, -- стіни тут були зроблені із залізобетонних блоків. Відповідно, тепло в приміщеннях не зберігалося, температурний режим не витримувався.
Як зазначає директор закладу Лариса Анатоліївна Давидович, «наша школа довгі роки була найхолоднішою в районі. Я працюю на своїй посаді з 2002-го року, і всі ці роки ми намагалися вирішити проблему з теплом для школи. Так, наприклад, перенесли котельню, яка раніше знаходилася далеко, на подвір’я школи. Частково змінювали систему опалення. Але все це не давало належних результатів. Слід було приймати кардинальні рішення, вкладати в реконструкцію системи опалення великі кошти».
Нарешті завдяки ініціативі районної влади, на обласному рівні було визначено здійснити серйозну перебудову опалювальної системи Яструбинівської школи. Ці роботи виконувалися у два етапи. У 2011-му році виконано заміну опалення, в нинішньому -- завершено утеплення фасаду. Замовником реконструкції виступило управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації, підрядної організацією визначено ТОВ «Антарес-БУД». Загальна вартість будівельно-монтажних робіт склала один мільйон 762 тисячі гривень бюджетних коштів.
Сьогодні сільська школа виглядає привабливо ззовні, тепло і комфортно в ній усередині. Задоволені і діти, і батьки, і вчителі. Яструбинівська ЗОШ стала другою в області, в якій застосовані сучасні енергозберігаючі та енергоефективні технології. До вирішення проблеми підійшли комплексно. Тобто спочатку повністю реконструювали шкільну котельню, в якій встановили два нових котли під тверде паливо та два електричних котли. Замінили всі труби під тепло та батареї в приміщеннях закладу. Одночасно утеплили фасад школи, встановили 202 металопластикових вікна, замінили всі вхідні двері. Установка електричних котлів в котельній дасть можливість значно зекономити на постачанні тепла. Адже електроенергію будуть використовувати вночі, за так званим «нічним», значно нижчим тарифом. Тож менше бюджетних коштів доведеться витрачати на тверде паливо.
Нова система опалення, за словами директора Л. Давидович, вже пройшла перші іспити. В період осінніх дощів, коли в школі зазвичай сиро, холоду вже ніхто не відчував. Приміщення були дуже добре протоплені.

Підготовлено за матеріалами управління
капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації

| | | | - | | | | | |