.
В ході візиту до Миколаєва заступник голови Держземагентства окреслив пріоритетні напрямки роботи.

В ході візиту до Миколаєва заступник голови Держземагентства окреслив пріоритетні напрямки роботи.

mlp / 20.07.2012

Відбувся візит заступника голови Держземагентства С. Берднікова на Миколаївщину. В його рамках організовано зустріч з керівництвом Головного управління Держкомзему у Миколаївській області.

Посадовець одразу окреслив три проблемні напрямки для активізації подальшої роботи обласної землевпорядної служби. Земельний кадастр, нормативно-грошова оцінка земель, встановлення меж населених пунктів. Саме ці моменти потребують посиленої уваги. Причому як з боку органів Держземагентства, так і органів державної влади та місцевого самоврядування всіх рівнів. Тим більше, що на підписі у Глави держави знаходяться законопроекти, що вносять процедурні зміни до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів земельної сфери.

Як вирішуватимуться ці питання? Сергій Євгенович поділився власним досвідом, набутим за часи роботи в Одеському головному управлінні. Так, на його думку, прискорення робіт з нормативної грошової оцінки земель можна оперативно провести, залучивши кредити. Адже окупність цих витрат становить 2-4 місяці. Після цього місцеві бюджети отримуватимуть лише зиск. Тому слід пам’ятати, що це не видаткова стаття бюджету, а фактично прибуткова.

Київський гість також розповів про новації у сфері державного земельного кадастру. Він наголосив, що наразі відповідне програмне забезпечення має системний, повномасштабний характер. На відміну від попередніх програм, цей комплекс забезпечуватиме доступ до відомостей кожного громадянина через Інтернет. “Дуже довго цими даними крутили, як циган сонцем. Після впровадження цієї системи такого вже не буде”, - переконаний посадовець.

Поставки необхідної організаційної техніки та комп’ютерного обладнання здійснюється за кошти Світового банку в рамках відповідного проекту. Вони допомагатимуть у скануванні та оцифровуванні наявних кадастрових матеріалів. Їх якісний обробіток заощаджуватиме час як громадян-відвідувачів, так і уповноважених виконавців. Ці дані будуть використовуватися і в процесі встановлення меж населених пунктів.

С. Бердніков озвучив і приємні новини. Так, очікують президентського підпису прийняті парламентом зміни до Земельного кодексу України. Статті 135-139 цього нормативного документу тепер чітко регулюватимуть проведення земельних аукціонів.
Головним управлінням Держкомзему відтак готуватимуться лоти для проведення земельних торгів.
Отже, місцеві і державний бюджети отримають джерело доходів для реалізації місцевих програм розвитку.
Продаватимуться не лише земельні ділянки, але й права оренди на них. Тож грошовий потік обіцяє бути сталим.

Головне управління Держкомзему у Миколаївській області.

| | | | - | | | | | |