.
Інновації на Миколаївщині: Вперше бізнес допомагає державі забезпечити житлом молоді сім’ї.

Інновації на Миколаївщині: Вперше бізнес допомагає державі забезпечити житлом молоді сім’ї.

mlp / 05.04.2011

Вперше цьогоріч за кошти комерційного підприємства побудують житло для молодих сімей на периферії області. Такої соціальної відповідальності бізнесу на Миколаївщині добудилися у місцевому управлінні «молодіжного» Фонду. І це лише пілотний проект, тобто, початок співпраці Фонду з бізнесом, каже директор Миколаївського управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Василь Федорончук. Про подробиці інноваційного проекту, досягнення у традиційних напрямках роботи «молодіжного» фонду на Миколаївщині та перспективах на майбутнє керівник управління розповів у своєму інтерв’ю.

Василю Михайловичу, чи правда, що цього року вперше на Миколаївщині бізнес долучиться до такої надзвичайно важливої державної задачі, як забезпечення житлом молодих сімей?
Так, у 2011 році наше управління одним з перших в Україні розпочинає новий важливий стратегічний напрямок діяльності – залучення небюджетних коштів до реалізації державної та місцевої програм забезпечення молоді житлом. Завдання було поставлено новим керівництвом Фонду в минулому році, і в цьому році ми вже маємо відповідний договір про співпрацю з сільськогосподарським підприємством «Колос», яке займається тваринництвом в Очаківському районі на Миколаївщині, і продемонструвало готовність зробити такий важливий крок у розвитку соціальної відповідальності бізнесу в нашому регіоні.

Розкажіть, будь ласка, про подробиці цього проекту.
Співпрацювати з цим підприємством ми розпочали у минулому році, коли «Колос» залучив на виробництво молоду сім’ю з Київської області – чоловік та дружина ветеринарні лікарі, мають двох дітей, вони отримали пільговий кредит на житло за рахунок коштів обласного бюджету. У цьому ж році фірма готова давати у безвідсотковий кредит власні кошти, щоб зацікавити у роботі потрібних висококваліфікованих фахівців - агрономів, економістів, бухгалтерів та ін.. Зокрема, це 400 тис. грн., за рахунок яких буде побудований котедж на дві сім’ї площею 250 кв. м. Під цей будинок сільська рада готова виділити ділянку.
У подальшому ми розглядаємо можливість направляти кошти підприємства, наприклад, на часткове погашення відсотків за користування кредитом, отриманим молодою сім’єю в комерційному банку, або безпосередньо у фонді, який на сьогодні має можливість надавати позики на будівництво житла за рахунок власних коштів.

На Вашу думку, наскільки значущим є цей проект? Адже це дуже малий обсяг коштів в масштабі області…
По-перше, цей проект буде, безумовно, значущим для тих сімей, які візьмуть у ньому участь, тому що придбання власного житла – одна з найважливіших подій у житті молодих людей. По-друге, це тільки пілотний проект, тобто початок роботи у такому напрямку, який обов’язково буде розвиватися та набирати обсягів. Тут мова йде не тільки про забезпечення молоді житлом, як таке, а про вирішення дуже важливої проблеми – як зацікавити працювати у сільській місцевості молодих висококваліфікованих фахівців, і саме питання забезпечення молоді житлом у районах є для нас одним з пріоритетних. І по-третє, це ж не єдиний напрямок у нашій діяльності, і він є інноваційним, а фонд вже понад 10 років займається реалізацією програм у сфері молодіжної житлової політики, тут ми теж не стоїмо на місці, маємо дуже масштабні перспективи.

Давайте тепер поговоримо про, так би мовити, традиційні програми, які виконує Фонд на Миколаївщині. Що це за програми, як вони діють, та які досягнення маєте? Адже ви керуєте регіональним управлінням вже майже 12 років…
Як ви кажете, традиційно, з 2000 року ми реалізуємо державну програму забезпечення молоді житлом. На виконання державної програми були прийняті відповідні обласна, міська у м. Миколаєві та близько 20 програм у районах. Щодо підсумків, то в цілому державну допомогу у придбанні житла отримали понад 500 молодих сімей Миколаївщини на суму близько 50 млн. грн.. за рахунок державного, місцевих бюджетів, та власних коштів Фонду. Державну допомогу молодь отримує у вигляді довгострокового пільгового кредиту або часткової компенсації кредитної ставки комерційних банків.
Нажаль, починаючи з 2005 року, ми відчули зниження фінансування з держбюджету програми молодіжного пільгового кредитування, а у 2009 році - повну зупинку фінансування з державного бюджету, коли програму врятувала тільки підтримка місцевих бюджетів та власні ресурси фонду. У 2010 році після призначення нового Уряду та зміни керівництва Фонду виділення коштів з держбюджету було поновлено, тобто, програма відродилася.
Наразі, молоді люди віком до 35 років, які стоять на квартобліку, можуть претендувати на отримання державного довгострокового пільгового кредиту на будівництво житла. Для цього їм потрібно звернутися в наше регіональне управління та зареєструватися в рейтингу Фонду – це абсолютно прозора комп’ютерна система, опублікована на офіційному сайті Фонду, яка визначає черговість у отриманні позики за певними факторами, наприклад, чи має сім’я дітей, чи є в сім’ї молоді вчені чи спортсмени та ін.. Кредит надається на 30 років під 3% річних, якщо сім’я має дітей, то отримує ще й додаткові пільги. Більш детальну інформацію щодо умов участі у програмі можна отримати на офіційному сайті Фонду http://molod-kredit.gov.ua.
Окрім того, Фонд має можливість надавати «молодіжні» кредити за рахунок власних коштів. Там відсоткова ставка вища, але теж досить пільгова. Наприклад, у минулому році це було 10,75% річних.

Відомо, що наприкінці минулого року в Україні розпочалася нова державна житлова програма «Доступне житло», яку теж виконує Фонд. Чи отримають доступне житло жителі Миколаївщини?
Так, восени 2010 року ми розпочали працювати над реалізацією цієї нової державної житлової програми, яка, на мій погляд, є найперспективнішою. У жовтні 2010 року, при активній роботі регіонального управління фонду, обласного управління будівництва та архітектури облдержадміністрації, управління капітального будівництва міськвиконкому, були розроблені та затверджені відповідна обласна програма та у березні 2011 – міська у м. Миколаєві. Цими програмами передбачено до 2017 року збудувати на Миколаївщині більше 8,5 тис. квартир. Вже сформовано попередній перелік об’єктів та земельних ділянок, які будуть брати участь у «Доступному житлі». Серед них - комплекс житлових будинків на майже 40 тис. кв. м. в мкрн. Північний м. Миколаєва, замовником будівництва якого є Миколаївське регіональне управління Фонду. Суть програми полягає у тому, що держава надає громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, безповоротну субсидію у розмірі до 30% від вартості житла. Підкреслюю, що це не кредит, а субсидія, тобто повертати ці гроші не потрібно. Участь у програмі можуть взяти громадяни без вікових обмежень, які перебувають на квартирному обліку та мають змогу сплатити 70% від вартості житла. У цьому році до програми залучаються об’єкти, які мають ступень будівельної готовності понад 70%. Перелік затверджує міжвідомча комісія Мінрегіонбуду, а потім ще перевіряє Фонд – чи є дозвіл на будівництво, чи не перебуває майно у заставі та ін. Такий ретельний контроль для забудовників унеможливлює в майбутньому перетворення цих об’єктів на довгобуди. І з кінцевого переліку людина може вибрати собі квартиру в будь-якому будинку, який їй більш цікавий. Щоб отримати детальну інформацію та взяти участь у програмі, потрібно звернутися в Миколаївське регіональне відділення Фонду : м. Миколаїв, Бузький бульвар, 13, т. (0512) 67-04-78, 37-77-79.

Які перспективи мають державні житлові програми, які виконує Фонд, на Миколаївщині у 2011 році?
Наприкінці березня цього року обласна рада прийняла рішення про збільшення у 2011 році фінансування молодіжного пільгового кредитування з 1,8 млн. грн., за рахунок яких сім’ї вже отримали кредити у лютому, до 4,5 млн. грн.. Обов’язково будемо й надалі розвивати ефективну співпрацю з обласною та міською у Миколаєві радами, радами у містах та районах області, тому що разом ми маємо змогу вирішувати найактуальнішу та найгострішу проблему багатьох молодих сімей – питання придбання власного житла. Що стосується фінансування з державного бюджету, маємо чітку тенденцію на збільшення уваги держави до громадян, які потребують поліпшення житлових умов. У 2010 році, як я вже казав, була відроджена програма молодіжного пільгового кредитування та розпочата нова дуже потужна програма «Доступне житло». А вже у цьому році передбачається в цілому по Україні виділити вдвічі більше коштів на обидві програми у порівнянні з минулим роком. Так, планується 60 млн. грн.. на молодіжне кредитування та 150 млн. грн.. на «Доступне житло». Я особисто докладу всіх зусиль, щоб Миколаївщина зайняла одну з лідируючих позицій у розподілі цих коштів, і щоб саме сім’ї нашого регіону мали змогу якнайшвидше отримати державну допомогу у будівництві житла.

Прес-служба Фонду.

| | | | - | | | | | |