.
Народный Рух возрождает традиции фольклорно-инструментальной музыки и народной песни на Николаевщине.

Народный Рух возрождает традиции фольклорно-инструментальной музыки и народной песни на Николаевщине.

mlp / 26.05.2010

Уже вдев’яте Миколаївська обласна організація Народного руху України провела конкурс фольклорно-інструментальної музики та народного співу ім. Миколи Аркаса.
Чимало учасників вийшли на сцену Миколаївського Будинку вчителя з бандурою – інструментом, що є символом цієї духовності і символом її відродження, оскільки він був майже забутий. Уперше журі конкурсу виділили бандуристів в окрему комбінацію.
Переможцями у цій номінації стали: художній колектив «Україночка» (художній керівник Л. Циганенко) Миколаївського міського Палацу творчості учнів та ансамбль «Криниченька» (художній керівник А. Назарчук) з Миколаївської музичної школи № 5.
Друге місце посіла музична студія «Кобзарик» Миколаївського коледжу культури та мистецтв (художній керівник А. Гелецька).
Серед солістів-інструменталістів переможцем став учень Миколаївської музичної школи № 3, домрист И. Кисіль (викладач А. Шаповалова). Друге місце посіли: студентки Миколаївського коледжу культури та мистецтва Е. Шестопал та Л. Фабриченко – дует бандуристок вчительки М. Добровольської. На третьому місці – дует домристів з будинку дитячої та юнацької творчості Заводського району М.а Шевченко й А. Мунтян (художній керівник И. Слятіна).
Серед ансамблів перше місце вибороли «Грай, музико» (художній керівник Л. Васкан) з Миколаївського коледжу культури та мистецтва. Друге місце посів ансамбль «Дивоцвіт» (художній керівник О. Сироєжко) з ленінського Будинку творчості дітей та юнацтва.
Саранський, який розпалив сопілкою «Ватру» Матвійчука, нагороджений почесною грамотою. На третьому місці – ансамбль гітаристів з Корабельного дитячого центру позашкільної роботи, яким керує Олександр Купрінов.
У номінації «народна пісня» визнано переможцем зразковий художній колектив, вокальне об’єднання «Відлуння» з Корабельного дитячого центру позашкільної роботи (художній керівник Антоніна Шевченко). У виконанні цього колективу пролунали пісні «Ой верше мій, верше», та «Ой на Івана, ой на Купала».
Так сталося, що другого місця у цій номінації не було, а володарями третього місця стали: вихованці з Ленінського Будинку творчості дітей та юнацтва Катерина Серпун, яка виконала українську народну пісню «Ой там, на горі» та «Вечорниці» на слова миколаївської поетеси Людмили Чижової; дует «Світанок», у якому разом з Катериною виступила Антоніна Лаврова. У виконанні цього дуету пролунала українська народна пісня «Посилала мене мати» та «Квітка-душа» Костянтина Меладзе. Любов до української фольклористики привила дівчатам викладач Тетяна Табакар.
Як повідомив перед початком конкурсу голова оргкомітету та Миколаївської обласної організації Народного Руху України Юрій Діденко – переможених не буде, оскільки всі учасники роблять свій внесок у національне відродження України. Ще один учасник конкурсу –зразковий художній колектив, оркестр народних інструментів «Барвистий передзвін» (художній керівник Юрій Шевченко) з Будинку творчості дітей та юнацтва Заводського району, нагороджений окремим дипломом.
Усі нагороди будуть вручені 1 червня, о 15 годині, в приміщені Миколаївської обласної організації Народного Руху України.

Юрій Олійников

| | | | - | | | | | |