.
О чем рассказал журналистам министр финансов Украины.

О чем рассказал журналистам министр финансов Украины.

mlp / 13.05.2010

Через установи Ощадбанку Уряд здійснюватиме компенсаційні виплати вкладникам, які втратили свої заощадження…
Про це заявив 12 травня на брифінгу міністр фінансів України Федір Ярошенко.
У прес-центрі Кабінету Міністрів України, де зібралися журналісти провідних видань, Федір Олексійович зазначив, що зміни до Закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» дозволять зробити такі виплати.
Метою цього законопроекту є ефективне та послідовне погашення зобов’язань держави перед вкладниками, які втратили свої заощадження.
«Завданнями законопроекту є законодавче забезпечення відносин, пов’язаних із поверненням населенню України втрачених коштів, вкладених в установи Ощадбанку й Держстраху, а також у державні цінні папери», - наголосив Міністр фінансів України.
Законопроект передбачає створення Інформаційно-аналітичної системи «Реєстр вкладників заощаджень громадян» та «Реєстр страхувальників та застрахованих осіб».
За словами Міністра фінансів проектом Закону пропонується проводити компенсаційні виплати після внесення даних про осіб в інформаційно-аналітичні системи – реєстри, що необхідно для ідентифікації вкладника при відкритті рахунку.
«Виплати будуть здійснюватися з одного позабалансового рахунку, у межах одного бюджетного року», - зазначив Федір Ярошенко.

На брифінгу журналісти порушили і нагальні питання сьогодення.
Зокрема, про ПДВ-облігації. На це Міністр фінансів Федір Ярошенко, відповів, що Згідно з Законом «Про Державний бюджету України на 2010 рік » ст. 25 визначено, що заборгованість, яка існує по відшкодуванню ПДВ буде погашатись через випуск облігацій внутрішньої державної позики. Таким шляхом було вирішено проблему, що виникла у 2003-2004 роках, коли було зроблено випуск таких облігацій і протягом декількох місяців ліквідовано заборгованість з виплати податку на додану вартість і станом на 1.01.2005 року розпочато автоматичне відшкодування ПДВ. Це було зроблено урядом Януковича у 2004 році. «Зараз також працюємо над тим, щоб випуск облігацій був зроблений. Тобто держава бере на себе внутрішній борг і буде обслуговувати всі зобов’язання», - підкреслив Федір Олексійович.

Звичайно, не проминули представники ЗМІ аудиторську перевірку діяльності минулого уряду.
Федір Олексійович підкреслив, що Trout Cacheris, PLLC (Вашингтон) авторитетна компанія та добре відома в світі. «Це – прокурорська компанія, тому що в ній працюють прокурори Вашингтону та юридична еліта США. Компанія має великий досвід у розгляді таких справ. Зараз ідуть консультації і найближчим часом ми надамо коментарі стосовно підписання угоди»,- заявив Міністр фінансів.

Не залишилося без розгляду і актуальне питання щодо змін в оподаткуванні.
«Сьогодні Уряд робить кроки, які повинні дати реальне покращення життя народу України. Я хочу привести приклад, що тільки за підсумками квітня від суб’єктів господарювання, без тиску на них, до Державного бюджету надійшло на 4,6 млрд. грн. більше ніж по факту минулого року. Це ще раз підтверджує те, що в нас іде стале зростання економіки. Вилучення з економіки держави на 1 % менше ніж минулого року, тобто ми знімаємо податкове навантаження з реального сектора економіки на законодавчому рівні.
Уряд вивчив досвід інших країн і прийшов до висновку, що потрібно підняти акцизи на бензин, на тютюнові вироби, які будуть джерелом формування різних інфраструктурних проектів, що потрібно реалізовувати в нашій державі, а також стабілізувати всю фінансову систему, яка є розбалансованою»,- підсумував Міністр фінансів України Федір Ярошенко.

Источник: Відділ взаємодії зі ЗМІ та зв'язків з громадськістю Мінфіну.

| | | | - | | | | | |