.
Витяги з виступу Юлії Тимошенко щодо Артеку.

Витяги з виступу Юлії Тимошенко щодо Артеку.

mlp / 06.02.2009

Справа в тому, що Україна, дійсно, має два унікальних дитячих заклади, два унікальних дитячих табори для відпочинку – це „Артек” і „Молода гвардія”. І якщо „Молода гвардія” мовчала і переносила мужньо і спокійно всі випробування, які влада їй пропонувала, то „Артек”, дійсно, був доведений абсолютно до відчаю. Причому доведення „Артеку” до відчаю почалось не сьогодні і не вчора. Справа в тому, що вже в 2005 році від минулої влади, від минулого Президента „Артек” передан країні банкрутом, причому повним банкрутом. Майже, навіть більше 80 млн. грн. було заборгованості на 1 січня 2008 року.

Пройшло 4 роки. Я маю на увазі з 2005 року. Ви знаєте, що „Артек” знаходився на балансі і знаходиться поки що на балансі Державного управління справами, яке безпосередньо підпорядковане Президенту країни. І, безумовно, Державне управління справами зобов’язано було фінансувати „Артек” в необхідному обсязі, скорочувати все, що тільки можна інше скоротити, але на „Артек” гроші давати.

Я хочу сказати, що загалом більше 800 млн. грн. фінансується тільки Апарат Президента і все, що з ним пов’язано. І знайти, як, власне, і просив „Артек” трошки більше, ніж 20 млн. грн., я думаю, з такого колосального обсягу грошей, безумовно, було можливо.

Уряд в середині минулого року намагався зробити додаткові видатки з бюджету до „Артеку”, і, ви знаєте, що було голосування в парламенті в середині літа для того, щоб збільшити видатки на „Артек”, але, на жаль, ні Партія регіонів, ні частина людей, які працюють народними депутатами в Нашій Україні, на жаль, не голосували за збільшення видатків.

Одним з рішень Уряд бачить прийняття особливого законопроекту про спеціальний статус, по аналогії з прийнятим за ініціативою БЮТ закону про недоторканість ГТС. Після того ніяке розкрадання майна Артеку стане неможливим.
Що це за документи? Перший документ – це Закон України „Про державну підтримку та забезпечення функціонування дитячих центрів „Артек” і „Молода гвардія”, ми вже взяли по двом дитячим таборам повністю вирішити всю проблематику. Які ми цим законом вирішуємо питання? Питання номер 1. Ми говоримо про те в законопроекті, який будемо передавати сьогодні ж до Верховної Ради, що такі підприємства, як Міжнародний дитячий центр „Артек” і Український дитячий центр „Молода гвардія” отримують спеціальний статус, коли майно, все, що належить цим двом дитячим таборам, земля, яка їм належить, стає абсолютно недоторканною. Майно і землю забороняється перерозподіляти, будь-яким чином відчужувати, здавати в оренду, будь-яким чином створювати спільні підприємства, тобто мається на увазі, закриті, всі без виключення, шляхи претензій на землю або на майно цих двох таборів. Це не так просто приймається цей закон.

Крім того, ми вводимо спеціальний режим щодо оподаткування, тобто мається на увазі, даємо повні пільги по оподаткуванню прибутку і податком на додану вартість по виду діяльності, який виключно стосується того, що є спеціальною діяльністю двох дитячих таборів – „Артек” і „Молода гвардія”.

Крім того, цим законом ми списуємо борги, які накопичились перед державними підприємствами, перед державою в цих двох дитячих таборів і даємо можливість розвантажити повністю їх баланси.

Крім того, ми передбачаємо в цьому законі, що вже раз і назавжди путівки цих двох дитячих таборів будуть фінансуватись, по суті викуповуватись державою і потім будуть видаватись або пільгово, або безкоштовно дітям-сиротам, дітям-інвалідам, талановитим дітям, які заслуговують право перебування в „Артеці” і в „Молодій гвардії”, мається на увазі які є переможцями олімпіад, конкурсів, які є найкращим фондом нашої країни.

Крім того, ми звернули увагу на те, що дитячі табори ці не можуть, враховуючи, що вони будуть, по суті справи, викуповувати путівки за держрахунок, вони не зможуть платити житлово-комунальні послуги по тим цінам, які є сьогодні для промисловості і саме тому їм встановлені ціни на електроенергію і на газ, як для населення законом.

Крім того, ми приймаємо другий законопроект сьогодні на засіданні уряду, яким врегульовуємо дисбаланси бюджетні для того, щоб за рахунок бюджету можна було викупити путівок додатково на 60 мільйонів гривень. Це достатньо для того, щоб «Артек» жив, працював нормально, розвивався і щоб «Артек» дійсно продовжував бути першою на території СНГ дитячою здравницею.

„Артек” стає базою олімпійської та параолімпійської підготовки.
Тепер постанова, яку ми пропонуємо до уваги. Постанова стосується того, що ми приймаємо рішення, якщо приймемо цю постанову, що дитячий центр „Артек” стає базою олімпійської та параолімпійської підготовки. Справа в тому, що восени, взимку і весною завантаження дитячого центру „Артек” є не 100-відсотвоквим. Але, в той же час, там створені прекрасні умови для тренування, там є басейни, там є спортивні майданчики, там є все необхідне обладнання для того, щоб можна було зробити дитячий центр „Артек” однією з баз підготовки наших збірних команд на олімпійські та параолімпійські ігри. Це дасть можливість видатки бюджету, які спрямовуються на фінансування підготовки наших спортсменів до олімпійських та параолімпійських ігор, ці видатки також направити „Артеку”, і, тим самим, і олімпійські, і параолімпійські збірні підтримати і підтримати „Артек” додатковим фінансуванням.

Уряд прийме постанову, якою Артек з балансу ДУСі буде передано на баланс Уряду.
Крім того, є ще проект розпорядження Кабінету Міністрів, який буде сьогодні розглядатися, який передбачає деякі питання сьогоднішнього забезпечення функціонування Державного підприємства „Міжнародний дитячий центр „Артек”. Перш за все, в цьому розпорядженні вирішується питання, яким з Державного управління справами „Артек” передається на баланс уряду, і їм буде опікуватись Міністерство молоді та спорту. Тобто, по-суті справи, ми вирівнюємо той незрозумілий крок, який був зроблений, коли чомусь на балансі Державного управління справами Президента України знаходилось таке майно, як Міжнародний дитячий центр „Артек”. Ми передаємо уряду і будемо нести всю відповідальність за його фінансування, за його розвиток, за його підтримку, за його процвітання і повернення „Артеку” слави такої світової дитячої здравниці. Це важливий пункт.

Уряд вже виділяє 30 млн.грн. з резервного фонду КМУ на здійснення невідкладних заходів щодо капітального і поточного ремонту.
Наступне – ми виділяємо 30 млн. грн. з резервного фонду Кабінету Міністрів для здійснення невідкладних заходів щодо капітального, поточного ремонту, ремонту інженерно-технічних мереж і т.д. Це все, що стосується приведення „Артеку” терміново в порядок і надання йому права нормально функціонувати технічно, тому що це виходить за всі межі, що там багато років не виділялося ні копійки грошей на капітальний і поточний ремонти.

Я думаю, що ці заходи, які ми зараз передбачили, є достатніми, навіть більше, ніж достатніми, вони є необхідними і якщо всі ці рішення будуть комплексно прийняті, то по суті справи ми будемо мати повністю вирішене питання Артеку. Я хотіла б, щоб ми сьогодні з вами всі ці документи розглянули, обговорили, внесли всі необхідні зміни та доповнення і, якщо буде на це згода уряду, прийняли всі ці документи. Я дякую засобам масової інформації, прошу перейти в сусідню залу і зараз буде проведений брифінг головного казначея країни про виконання бюджету України, про виплату пенсій, заробітних плат і інших показників по січню 2009 року.

Прес-служба БЮТ.

| | | | - | | | | | |