.
Газовые вопросы на брифинге Ю. Тимошенко.

Газовые вопросы на брифинге Ю. Тимошенко.

mlp / 15.01.2009

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Я думаю, що немає сенсу ще раз говорити про те, що Україна не припиняла транзит російського газу до Європи, що це відбулося в односторонньому порядку Російською Федерацією, і, як тільки Російська Федерація поновить постачання газу для ЄС, Україна здійснить транзит без будь-яких сумнівів.

Росія чомусь забажала транспортувати газ територією України так, щоби газопостачання індустріального сходу було паралізоване.

Я думаю, що ви також спостерігали за тим, що європейська сторона чітко визначилася, що Україна зробила всі необхідні кроки для того, щоб транспортувати російський природній газ до ЄС. В той же час, всі події, які відбувалися вчора, свідчать про те, що Росія не прийняла ще рішення відновити постачання газу до ЄС. Тому, що газ, який Росія заявила, був, по-перше, в мінімальному обсязі, який не давав можливість створити певний тиск в газопроводах для того, щоб транспортувати цей газ, 72 мільйона куб. метрів, а, по-друге, Росія заявила транспортування цього газу по тому трубопроводу, по якому газ для забезпечення України рухається в зворотному напрямку. І, якщо б можна було гіпотетично задовольнити цю заявку, то весь схід України залишився без природного газу, тому, що потрібно було б зупинити постачання газу на схід України і, практично, протранспортувати 70 мільйонів куб. метрів.
У Росії є можливості подати набагато входів на в газопровідну систему України газ, і, якщо буде на це воля України, Україна буде транспортувати газ до Європи без будь-яких перешкод.

Крім того, ми також піднімали питання на всіх зустрічах з керівниками і представниками ЄС, що для того, щоб Україна здійснювала прокачку російського природного газу, завжди Росія постачала технічний газ для здійснення прокачки газоперекачувальними агрегатами.
Такий обсяг газу – це 21 млн. кубічних метрів на добу. І тому відкриття постачання природного газу Росії до ЄС після того, як Росія це рішення прийме, мусить супроводжуватися забезпеченням газотранспортної системи 21 млн. кубічних метрів природного газу на технічні потреби для перекачки з боку Російської Федерації.
В той же час, я ще раз підкреслюю, що Україна робить все можливе і навіть неможливе, щоб дочекатися і забезпечити відкриття Росією постачання транзитного газу до ЄС.

Пропозиція Росії щодо забезпечення України газом по 450 доларів без зміни вартості транзиту є неприйнятною.

Що стосується забезпечення України природним газом. Я мушу сказати, що такі умови, які оголосила Росія НАК „Нафтогазу" (450 доларів за тисячу кубічних метрів), при тому, що транзит, вартість транзиту не змінюється, безумовно, є неможливим для акцепту. І це значить, що переговори мусять бути продовжені, і Україна буде продовжувати в конструктивному руслі переговори з Російською Федерацією.

Переговорний процес був майже завершений і делегація на чолі з прем’єром вже сиділа в літаку щоби підписати зважений компромісний варіант з Газпромом на 235 дол./куб.м. та ціною на транзит 1,8 дол. – але ці плани буди зірвані зусиллями тіньового посередника РосУкрЕнерго та його лобістами у владі.

Але в той же час я хотіла би ще раз наголосити на тому, що переговори, які успішно рухалися, починаючи з 2 жовтня, по забезпеченню України природним газом по ціні 235 для українських споживачів, і транзит на межі 1,7 – 1,8, ці переговори були зірвані тим, що, на жаль, українські політики намагалися зберегти РосУкрЕнерго, як тіньового корупційного посередника між Україною і Росією.

Переговорний процес було зруйновано представниками РУЕ Фірташем та двома депутатами Партії Регіонів Бойко та Льовочкіним – це якраз ті люди які забезпечили розвал переговорного процесу між Україною та Росією.

І можу сказати, що всі переговори, які проводилися між двома прем’єр-міністрами, а потім між НАК „Нафтогазом” і Газпромом руйнувалися тими політичними силами в Україні, які отримували і планують отримувати корупційний зиск від роботи РосУкрЕнерго. Я хочу ще раз підкреслити, що компанія „РосУкрЕнерго” представлена в Україні такими людьми як Фірташ – всім загально відомий і два депутати Партії Регіонів Бойко і Льовочкін – це ті якраз люди, які і забезпечили розвал переговорного процесу між Україною і Росією.

На жаль, і з боку владних інституцій також є фани РосУкрЕнерго, які не дали завершити нормально переговорний процес і зруйнували його практично на завершальному етапі. Поки корупційні інтереси будуть впливати на стосунки двох держав, в тому числі, на жаль, і з українського боку, дуже важко буде заключати нормальні контракти і домовлятися про стратегічні угоди без кримінальних корупційних посередників.

Але, на жаль, так сталося в країні до приходу нашого уряду, що 75% облгазів належать цим шахрайським компаніям Фірташа, Бойка, Льовочкіна, практично Партія Регіонів. І вони, на жаль, той газ, який передається в облгази, не постачають населенню, не постачають на обігрів води і не постачають на всі необхідні потреби промисловості в тому обсязі, в якому надає їм НАК „Нафтогаз”. І вирішують дві проблеми. Перше – створюється лівий газ, який продається сьогодні на лівих ринках по суті справи малим підприємствам, які потім цей газ, реалізуючи, віддають ці гроші в тіньовому секторі. А по-друге, вирішують політичну проблему – збуджують сьогодні людей тим, що немає в достатній кількості тепла і гарячої води.

Перш за все, я хочу, на всяк випадок, знаючи наше рідне українське інформаційне поле, ще раз сказати вам про те, що наша газотранспортна система – ГТС є державною власністю, і по моїй ініціативі і по ініціативі нашої політичної сили парламент прийняв рішення, яке забороняє передачу ГТС в оренду, в концесію, в спільне підприємство, в приватизацію, практично всі оборудки, які так чи інакше можуть позбавити Україну державної власності на ГТС. Це перше і головне.
Друге – я хочу поновити переговори по меморандуму, який ми підписали разом з В.В. Путіним зняти всі без виключення сумніви і нез’ясованості, і, все ж таки, перейти до того меморандуму, який був підписаний, тому що я як Прем’єр-міністр цей документ підписувала відповідально і цей документ Україною виконаний.

| | | | - | | | | | |